Lukijalta: Etelä-Suomen hiihtokelpoinen talvi on lyhyt, joten ei ole liikaa vaadittu, että me hiihtäjät saamme käyttää silloin väyliä

Lasse Koskinen

Toimittaja Mervi Pasanen ihmetteli Esalainen-palstalla (ESS 15.1.2021), miksi hän ja muut kävelijät eivät saa talvella kävellä latu-urilla. Niillä kävely, koirien ulkoiluttaminen ja maastopyöräily on kyltein kielletty, koska latu-urilla tarpominen ja pyöräily on hiihtourien tuhoamista.

Kaikkinainen tietoinen tuhoaminen on yhteiskunnassamme kielletty. Laduilla kävely muodostaa uralle tossupolun ja se jäätyy kuoppaiseksi. Koirien edestakaisin säntäily uralla jättää väistämättä latuun omat poikittaisuransa.

Onko taas pakko hiihtää, jos aikoo tuulettua metsässä

Latu-urat ovat nykyisin leveitä, koska on varattava väylä luisteluhiihtäjille ja vähintään yksi latu. Koko liikuntaväylä on siten hiihtäjien käytössä ja kunnossa pidettävänä. Tällä leveällä uralla käveleminen on tietenkin mukavuuskysymys, eivätkä tarpojat halua siksi kunnioittaa hiihtäjien talvisia oikeuksia. Metsissä saa jokamiehen oikeudella liikkua myös talvisin, mutta muilla kuin hiihtoreiteillä.

Etelä-Suomessa hiihtokelpoinen talvi kestää vain pari kuukautta, joten ei ole liikaa vaadittu, että me hiihtäjät saamme käyttää silloin väyliä. Lahdessa on joko lumipintaisia tai sulana pidettäviä kevyen liikenteen väyliä noin 700 kilometriä, joten kävely- ja pyöräilyreittejä riittää talvellakin jokaisen käyttöön.

Laduilla kävely, koirien taluttaminen tai maastopyöräily aiheuttavat myös vakavia vaaratilanteita, kun latu-uraa edetään vauhdikkaasti luistellen tai latua pitkin laskien. Ladulle äkkiä eteen ilmestyvät kävelijät ja koirat aiheuttavat vaaran sekä tarpojille että hiihtäjille.

Näitä tilanteita on nähty useita menneinä talvina. Jos onnettomuus sattuu, syyllinen ja korvausvelvollinen on laduilla kävelijä tai pyöräilevä.

Laduilla kävely, koirien taluttaminen tai maastopyöräily aiheuttavat myös vakavia vaaratilanteita.

Kuka on päättänyt, että kaikilla paikoilla on eri hiihtotyyleille oltava leveä väylä?

Harrastan sekä kestävyysjuoksua että hiihtämistä, mutta ei tule mieleenkään, että juoksisin hiihtäjien kiusana ja latuja tuhoten hiihtoväylällä. Kuten samassa lehdessä 15.1. kerrottiin, Lahdessa on merkittyjä maastoreittejä kävelijöille ja pyöräilijöille jo 25 kilometriä ja lisää on tulossa. Niitä saa käyttää ympäri vuoden.

Jokaisella kiellolla ja yleisellä järjestyksellä on perusteensa yhteiskunnassa. Ei niitä ole keksitty kiusaksi, vaan ohjeeksi, jotta tiedetään, mikä on kulloinkin sallittua ja mikä ei. Kävelykielto hiihtourilla on vain lyhyt kausiluontoinen kielto.

Kirjoittaja on lahtelainen kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu (ps.).

"Ei lisätä vastakkainasettelua hiihtäjien ja muiden metsästä nauttivien ulkoilijoiden välillä" - hiihtämisestä nauttiva lukiolainen kommentoi Mervi Pasasen Esalaista

Kylttien kääntämiseen ladulla ei kannata kiihottaa - Lahden Riihelässä liikuntareitin talvisen patikoinnin kieltävät taulut on tuhottu kolmeen kertaan

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.