Lukijalta | Perhepäivähoito tarjoaa parhaan alun pienelle lapselle – ihmettelen suuresti, miksi kaupunki hyljeksii hoitomuotoa

Todettakoon heti alkuun, että väitteeni perhepäivähoidon toimivuudesta ei perustu konsulttien tutkimukseen, vaan omaan henkilökohtaiseen kuuden vuoden kokemukseen kahden lapsen osalta.

Kokemukseni perusteella voin hyvin mielin sanoa, että perhepäivähoito on monella tapaa ylivoimainen, ja ihmettelen suuresti, miksi sitä kaupungin taholtakin hyljeksitään. Vertailukohtana käytän tässä isoja päiväkoteja ja isoja ryhmiä, joita kovasti nykyaikana suositaan. Perhepäivähoidon hyviä puolia löytyy paljon enemmänkin, mutta tässä nyt muutama ihan helposti ymmärrettävä.

Pieni ryhmä, tutut ihmiset ja kodinomainen ympäristö ovat mitä parhain kasvualusta 2–5-vuotiaalle lapselle. Ei kovaa hälinää, häiriökäyttäytymistä tai kiusaamista. Jokainen lapsi saa tarvitsemansa tuen ja tulee hyvin huomioitua, kun huomiosta ei tarvitse kilpailla kahdenkymmenen muun kanssa.

Isoihin ryhmiin ja uusiin kavereihin on sitten hyvät valmiudet tutustua eskari-iässä, kun on saanut rauhassa kasvaa turvallisessa ympäristössä henkisiä ja taidollisia ominaisuuksia kehittäen.

Pienestä ja pysyvästä ryhmästä johtuen lapset eivät sairasta. Ei ole kausiflunssaa, täitä, kihomatoja, mahatauteja tai muita vitsauksia, joihin isoissa ryhmissä törmätään vuosittain useasti. Tämä näkyy koko perheen sairauspoissaolojen vähyytenä, eikä vanhempien tarvitse olla poissa töistä lapsen tai oman sairastelun takia. Tällä on iso taloudellinen vaikutus.

Pieni ryhmäkoko mahdollistaa aivan erilaisia aktiviteetteja. Voidaan vapaasti tehdä pieniä retkiä lähiluontoon tai erilaisiin kohteisiin. Ulkoillaan paljon eri tavoilla vuodenaikojen mukaan. Aikataulu ja tekeminen ovat aina joustavia. Askarrellaan, leikitään ja opitaan monipuolisesti lapsimäärän rajoittamatta valintoja ja tekemistä.

Kaupungin ei tarvitse sitoa rahaa toimitiloihin tai vastata kiinteistöjen kunnossapidosta tai muusta siihen liittyvästä. Kaupungin ei tarvitse palkata esimerkiksi siivoojia tai keittäjiä, koska perhepäivähoitaja huolehtii näistä asioista itse.

Näkisin, että perhepäivähoidon ainoa heikko kohta on itse hoitaja. Jos hoitaja on passiivinen, mielikuvitukseton tai yleisesti ikävä ihminen, homma ei toimi. Tosin, ei tällainen hoitaja varmasti kauaa markkinoilla ole, joten ongelma korjaantuu itsestään.

Mielipiteitä löytyy varmasti tässäkin asiassa niin puolesta kuin vastaan. Itse olen avoimesti sitä mieltä, että perhepäivähoito on pienelle lapselle ylivoimaisesti paras paikka aloittaa tutustuminen tähän hektiseen maailmaan.

Arvostan suuresti kaikkia teitä perhepäivähoitajia, jotka pidätte lapsistamme hyvää huolta ja annatte heille hyvät eväät elämään. Teillä on suuri vastuu.