Pääkirjoitus: Lahti näyttää nyt ympäristöpääkaupunkina suuntaa koko Euroopalle

Helsingissäkin tiedetään jo, että Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki tänä vuonna. Pirjo Kamppila

Lahden vuosi Euroopan ympäristöpääkaupunkina avattiin virallisesti perjantaina, mutta ei siten kuin järjestäjät olivat alun perin kaavailleet.

Sibeliustalossa ei nähty suurta yleisöjuhlaa arvovieraineen. Ajan hengen mukaisesti avajaisseremonia jouduttiin pitämään verkossa, missä kaikille asiasta kiinnostuneille tarjoutui mahdollisuus kuunnella muiden muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön, ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičiuksen ja lukiolainen Oskari Päätalon punnittuja sanoja.

Verkosta päästiin toki siirtymään reaalimaailmaan pian alkuseremonioiden jälkeen, kun teemavuotta varten rakennettu ääni- ja valoteos Elämysten polku sai ensiesityksensä Pikku-Vesijärven puistossa. Kymmenpäiväinen teos yhdessä juhlavalaistujen julkisten rakennusten kanssa herättänee viimeistään kaupunkilaiset havaitsemaan, että teemavuosi on täällä nyt täyttä totta.

Kun koronaviruspandemia sulki Euroopan viime keväänä, Lahdessa ehdittiin helpottua, kun ympäristöpääkaupungin titteli saatiin tänne vasta vuodeksi 2021. Syksyn tullen kävi kuitenkin selväksi, ettei vitsauksesta päästä vähällä. Valmisteleva organisaatio joutui koville, koska sen täytyi varautua erilaisiin vaihtoehtoihin teemavuoden toteuttamiseksi.

Yllättävän lohdulliselta kuulostaa, ettei alkuperäistä ohjelmaa ole ollut tarpeen peruuttaa täysin, vaan toistaiseksi on selvitty siirtämällä tapahtumia verkkoon tai syksymmälle. Koronasta ei vieläkään ole täyttä varmuutta, mutta järjestäjien toiveissa on, että virtuaalisista tilaisuuksista päästäisiin kesällä varovasti ulos ihmisten pariin. Syksyllä tilaisuuksia voitaisiin pitää jo pääsääntöisesti kasvotusten.

Ympäristöpääkaupunkivuosi sisältää toki paljon muutakin kuin tapahtumia, jotka ovat lähinnä sen ulospäin näkyvin osa. Olennaisinta on pyrkiä hyödyntämään nämä kuukaudet täysimittaisesti siten, että yhä useammat oppivat tuntemaan Lahden seudun vahvuudet ilmastonmuutoksen vastaisen työn ja kestävän kehityksen edelläkävijänä sekä ympäristönsä arvoa vaalivana asuinpaikkana.

Teemavuoden pysyvä anti riippuu pitkälti myös siitä, kuinka hyvin Lahti pystyy käyttämään titteliään vipuvartena neuvotellessaan erilaisista hankkeista, joissa on kysymys yhteisten verovarojen kohdentamisesta alueittain. Vasta aika näyttää, kuinka hyvin Lahti tässä onnistuu. Jos saldo nousee selvästi plussan puolelle, joutuvat teemavuoden ansiot tunnustamaan nekin vastarannan kiisket, joiden mielestä kyse on pelkästä ympäristöposeerauksesta ja turhasta rahanmenosta.

Olennaisinta on pyrkiä hyödyntämään nämä kuukaudet täysimittaisesti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.