Pääkirjoitus: Lahti joutuu lomauttamaan, jos koronarajoitukset pitkittyvät

Kulttuurilaitosten koronatauot ovat lyöneet Lahden kaupungin kassaan loven, jota lomautuksilla voidaan paikata. Ilkka Kuosmanen

Ei vara venettä kaada, saattoi Lahden kaupunginhallitus tuumia päättäessään jälleen aloittaa yt-neuvottelut henkilöstön kanssa enintään kolmen kuukauden lomautuksista koronatilanteen niin edellyttäessä.

Kaupunginhallitus turvautui samaan keinoon jo kolmannen kerran samasta syystä. Ensimmäinen kerta viime keväänä myös johti lomautuksiin lähinnä niissä toiminnoissa, jotka piti pysäyttää epidemian taltuttamiseksi. Toistamiseen yt-neuvotteluihin varauduttiin syyskuussa, mutta silloista päätöstä ei ollut tarpeen panna toimeen koronatilanteen pysyteltyä varsin maltillisena vuoden lopulle saakka.

Runsas kuukausi sitten Päjät-Hämeessä siirryttiin koronaepidemian vaikeimpaan leviämisvaiheeseen, ja siinä on myös pysytty, vaikka tautitapaukset ovat viime viikkoina vähentyneet. Voimassa ovat yhä varsin tiukat rajoitukset, jotka ovat panneet yleisötilaisuudetkin taas tauolle.

Alueelliset viranomaiset pohtivat rajoitusten tarvetta seuraavan kerran tällä viikolla. Lopputulosta on vaikea veikata, sillä pelissä on nyt monta arvaamatonta tekijää. Siksi kaupunginhallitukselta oli järkevä ratkaisu tehdä jo ennakkoon päätös, joka mahdollistaa lomautukset tiukkojen rajoitusten mahdollisesti jatkuessa. Jos esimerkiksi teatteri ja orkesteri joutuvat pidentämään koronataukoaan, voidaan lomautusten avulla vähentää taloudellisia tappioita, niin ikävä kuin ratkaisu henkilöstön kannalta onkin.

Muiden muassa kulttuuri- ja liikuntalaitosten sulkeminen löi viime keväänä loven kaupungin kassaan. Ongelma on yhteinen useimmille maakuntakeskuksille, joissa myös verotulopuoli on sakannut pahasti yritysten vaikeuksien myötä.

Maakuntien reunamilla eivät koronan taloudelliset vaikutukset ole nousseet edes suhteellisesti laskettuna yhtä vakaviksi kuin keskuskaupungeissa. Kuntien väliset eroavaisuudet eivät silti ole näkyneet lopputuloksessa valtion jakaessa avokätistä koronatukeaan maakuntiin.

Lahtikin saa kiittää pitkälti valtion koronatukea ylijäämäisestä tuloksestaan.

Toki Lahtikin saa kiittää pitkälti saamaansa koronatukea siitä, että sen viime vuoden tulos keikahti loppumetreillä alijäämäisestä lievästi ylijäämän puolelle. Läheskään yhtä ruhtinaallisesti valtio ei kuitenkaan ole avittanut Lahtea ja muita suuria kaupunkeja kuin monia pieniä kuntia, joissa koronaa ei ole esiintynyt käytännössä lainkaan.

Koko maassa koronan arvioidaan aiheuttaneen kunnille parin miljardin euron menetykset, mutta valtio on myöntänyt tähän mennessä korona-avustusta kunnille jo kolme miljardia. Ei vara venettä kaada, lienee hallituskin arvellut.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.