Lukijalta: Sijoituspäätös ehtii vaalien ja koronan jälkeen, erä- ja luontokulttuurimuseon sijainnilla on merkitystä koko Euroopan matkailun kannalta

Antti Holopainen

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén kommentoi Etelä-Suomen Sanomissa hallituksen yksimielisesti hylkäämään erä- ja luontokulttuurimuseokisaan lähtemistä: ”Vaikka hanke on äärettömän hyvä ja sopisi Lahdelle kuin nenä päähän, nyt vain ei ole oikea aika tälle.”

Tosi hieno lausunto luontomuseohankkeen puolesta. Lausunnon soisi toimivan vetoomuksena valtakunnallisen hankkeen puuhamiehille ottaa aikalisä. Korona saa aikaan sen, että kuntien ja kaupunkien luottamushenkilöiden on vaikea sitoutua uusiin kehittämishankkeisiin.

Toinen huoli päättäjillä on tulevat vaalit. Paikallinen media ehti tuomita museohankkeen Lahteen sopimattomaksi, mille näkemykselle löytyi eri poliittisissa ryhmissä ja kansalaisten keskuudessa vahva tuki.

Kun kaupunginhallituksella on ollut mahdollisuus tutustua asiantuntijoiden ja valmistelevien virkahenkilöiden näkemyksiin, on hankkeen merkitys merkittävänä tulevaisuushankkeena Lahden matkailun kehittämisessä kirkastunut. Hankkeen idea on jäänyt kuitenkin täysin epäselväksi suurelle yleisölle ja äänestäjille.

Matkailupalvelujen strategisen kehittämisen painopiste siirtyy paikallisuuteen, kulttuuri- ja luontoarvojen esille nostamiseen koronan jälkeen. Lahti sijaitsee jääkautisella Salpausselän reunavyöhykkeellä, luonnollisena Järvi-Suomen porttina, jossa suomalaisen luonnon, asutuksemme synnyn ja kulttuurisen monikerroksisuuden kohtaaminen sattuu olemaan paikalla, jolle mikään muu paikkakunta ei vedä vertoja.

Toivon hartaasti, että valtakunnalliset ja eurooppalaiset matkailun kehittämisinvestointeja strategisesti arvioivat tahot jatkaisivat dialogia Lahden ja lahtelaisten kanssa tästä kaupunginhallituksen puheenjohtajan ”äärettömän hyväksi” luonnehtimasta hankkeesta.

Toivon, että valtakunnalliset ja eurooppalaiset matkailun kehittämisinvestointeja arvioivat tahot jatkaisivat dialogia lahtelaisten kanssa.

Hankkeella ei ole oikeasti niin kiire, että ratkaisua paikkakunnasta ei ehtisi tehdä kuntavaalien ja koronakauhun asettumisen jälkeen. Epäilen, että muissakin kunnissa, jotka ovat hankkeesta kiinnostuneita, on vastaavat kuntatalouden epävarmuudesta johtuvat paineet. Idean sijoittaminen ympäristöpääkaupunki Lahden strategiseen pohdintaan sopisi hyvin tulevalle valtuustolle ja valitulle uudelle kaupunginhallitukselle.

Kansalaiset näkevät laajemmin koronan jälkeiseen aikaan ja siihen, miten korona vaikuttaa matkailutrendeihin, kun näemme koronapandemian talttumisen rokotusten seurauksena. Vaalien jälkeen uudet valtuutetut joutuvat miettimään Lahden tulevaisuutta vuosikymmeniä eteenpäin.

Toivon, että keskustelu valtakunnallisen ja kansainvälisesti merkittävän erä- ja luontokulttuurimuseo, sopivimmasta sijoituspaikasta Suomessa käytäisiin vaalien ja koronan talttumisen jälkitunnelmissa valtakunnallisella tasolla lahtelaiset mukaan luettuna, sillä optimaalinen sijoituspaikka palvelee sekä Suomea että koko Euroopan matkailun tulevaisuutta.

Kirjoittaja on Osuuskunta Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailun toimitusjohtaja.

Tästä syystä 30 miljoonan euron kulttuurilaitosta hamutaan Lahden satamaan: "Tuleeko koskaan tilaisuutta, että iso osa voitaisiin saada julkisena tukena?"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.