Pääkirjoitus: Trump sai taas mitä tilasi ja jää historiaan presidenttinä, joka sai virkasyytteen kahdesti

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi allekirjoitti kirjelmän, jossa presidentti Trumpia syytetään kiihotuksesta kapinaan. Brendan Smialowski / Lehtikuva

Myöhään keskiviikkona varmistui, että pian väistyvä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jättää nimensä historiaan ainakin yhdessä asiassa. Hänestä tuli maansa ensimmäinen presidentti, jonka edustajainhuone on asettanut virkasyytteeseen kahdesti. Saavutukseen eivät yltäneet edes ne Trumpin edeltäjät, jotka joutuivat luopumaan virastaan kesken kaiken.

Trump on tehnyt paljoin sellaista, mitä Yhdysvaltain presidenteiltä ei ole totuttu näkemään. Hyvin poikkeuksellinen oli myös peruste virkasyytteelle, joka Trumpille tällä kertaa langetettiin. Presidenttiä syytetään kiihotuksesta kapinaan sen seurauksena, että joukko hänen kannattajiaan tunkeutui väkivalloin kongressiin yrittäen turhaan estää edustajia vahvistamasta presidentinvaalien tulosta Trumpin voittaneen Joe Bidenin eduksi.

Vakavaa välikohtausta edelsi Trumpin puhe, jossa presidentti toisti taas perättömät väitteensä vaalivilpistä ja usutti kannattajiaan osoittamaan lujuutensa kongressin päättäjille. Vähempikin olisi riittänyt täyttämään yllyttämisen tunnusmerkit, ja kuten demokraattien leiristä korostettiin, mistä ihmeestä presidenttiä kuuluisi syyttää, jos ei moisesta.

Toki Trump on pyrkinyt pesemään käsiään tapahtuneesta ilmeisen huolestuneena sen seurauksista omaankin tulevaisuuteensa. Hän on videolla tuominnut väkivallan ja kehottanut myös kannattajiaan välttämään voimakeinoja.

Todellista tai ei, Trumpin osoittama sovinnollisuus on kaikessa jälkijättöisyydessäänkin saanut osakseen ymmärrystä edustajainhuoneen republikaaneilta, jotka melkein yhtenä joukkona äänestivät virkasyytettä vastaan.

Moni republikaaniedustaja varoitti, että syytteen nostaminen voi vain kärjistää entisestään jännitteitä, joiden liennyttämiselle on huutava tarve Bidenin virkaanastujaisten lähestyessä. Varoitus on aiheellinen, mutta olisi hyvin erikoista, jos kongressi suhtautuisi Trumpiin kaiken koetun jälkeen kuin mitään ei olisi tapahtunut. Se olisi vaarallinen ennakkotapaus.

Mistä presidenttiä tulisi syyttää, jos ei moisesta?

Trumpin jäljellä oleviin päiviin presidenttinä virkasyyte ei ehdi vaikuttaa. Mutta tuomio merkitsisi, ettei Trump voi hakea revanssia seuraavissa vaaleissa. Se olisi helpotus myös sille kasvavalle joukolle republikaaneja, jolle Trumpin syvin olemus valkeni viimeistään loppiaisena. Edustajainhuoneesta heitä löytyi jo kymmenen, ja senaatissa määrä voi nousta riittävän suureksi, jotta Trump joutuu vastuuseen vastuuttomuuksistaan.

Avainasemassa ovat ne republikaanit, jotka ovat jo valmiita hylkäämään Trumpin, mutta potevat yhä vakavaa riippuvuutta tämän uskollisista äänestäjistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut