Lukijalta: Aurataanko lumet kadulta vai kadulle? Jos lunta pitää säilöä, ehdotan sen varastoimista Nastolan ensilumen latua varten

Matti Nissinen

Kunnalliset työt on ulkoistettu niin tehokkaasti, ettei vastuuhenkilöitä tahdo löytyä. Soitin katumme aurauksesta kaupungin palvelunumeroon. Sieltä vastasi nuoriääninen mieshenkilö, joka lupasi hoitaa asiaa eteenpäin. Mitään ei tapahtunut. Ilmeisesti mies toimii vain paineiden purkamisväylänä.

Asun kadun päässä, jossa on pieni kääntöympyrä ja postilaatikot. Aura ei työnnä lumia pois kadulta, vaan kasaa sen siten kadun päätyyn, että ympyrä ja pääsy postilaatikoille tukkeutuu. Uuden lumisateen tultua uusi valli työnnetään entisen reunaan eikä nosteta sitä sen päälle.

Kääntöympyrän sivussa on vapaa väylä metsään, jonne tavallisen talven lumet mainiosti mahtuisivat, jos ne sinne pukattaisiin. Nyt jo ympyrä alkaa sulkeutua, ja esimerkiksi jäteauton kääntäminen siinä on vaikeata.

Kaikki lahtelaisautoilijat eivät siedä työtään tekeviä lumenauraajia – "On pakko päästä ohi, sitten kiilataan eteen ja jarrutetaan"

Vanhan kansan ihmistä huonosti tehdyn työn katsominen harmittaa. Nythän katu on pian niin tukossa, että paikalle pitää lähettää kuormaaja ja kuljetuskalustoa, mikä ei liene taloudellisesti järkevää. Lumet viedään lumenkaatopaikalle, johon jätelumien mukana tulee pistekuormituksena myös isoja määriä muuta, vaikkapa raskasmetalleja. Se muu puolestaan painuu kesän mittaan maahan.

Jos lumet sulaisivat alueelle, johon ne ovat sataneet, maan suodatuskyky pystyisi huolehtimaan siitä muusta. Tällaisen näkökohdan luulisi kiinnostavan ympäristökaupunkia.

Vanhan kansan ihmistä huonosti tehdyn työn katsominen harmittaa.

Urheilutien ja Rakokiventien risteykseen oli sohjolunta puskettu ihan kadun reunaan korkea, näkemistä haittaava keko, joka pakkasella jäätyi kivikovaksi. Kuitenkin siinäkin kadun ulkopuolella olisi lumelle ollut tilaa vaikka kuinka paljon. Nyt tuo kasa on kyllä viety pois, kai sinne lumenkaatopaikalle.

Jos lunta nyt ehdottomasti pitää johonkin säilöä, ehdotan (ihan tosissani), että se varastoitaisiin Nastolaan tehtävää ensilumen latua varten. Salpausselän pohjoisrinteellä on erinomaisia suojaisia paikkoja sellaiselle. Nyt alkutalven itälahtelaiset hiihtoharrastajat joutuvat ajamaan Lahteen.

Kysyä sopii, miten hyvin kunta haluaa tai osaa hoitaa tilaamansa tuotteen laadun valvonnan. Jos se ulkoistettujen rakennustöiden suhteen onnistuu yhtä heikosti kuin nyt auraustöiden valvonta näyttää toteutuvan, ei ole ihme, jos rakennuksista tulee sutta. Tunnustuksena täytyy kyllä sanoa, että muilta kuin mainitsemiltani osin kadut ovat hyvässä kunnossa.

Päijät-Hämeeseen annettiin pakkasvaroitus

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.