Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Matti Even Esalainen Jaksan hämmästellä, kuinka fiksuina ja älykkäinä pitämäni ihmiset sortuvat somessa aivan ala-arvoiseen käytökseen

Sosiaalinen media on yksi aikamme nerokkaimmista innovaatioista. Tänään yhteydenpito ystävien, tuttujen sekä tuntemattomien kanssa on helpompaa kuin koskaan aiemmin.

Sosiaalinen kanssakäyminen ei kuitenkaan ole vain tämän päivän ihmisten keksintö. Luolamiehet piirtelivät viestejään kallioiden seiniin. Myöhempien aikojen ihmiset löysivät maitolaitureiden ja huoltoasemien toilettien seinät, jotka saivat toimia oman aikansa sosiaalisen median alustoina.

Me ihmiset peräänkuulutamme kaikessa suvaitsevaisuutta, mutta teot ja puheet eivät useinkaan kohtaa sosiaalisessa mediassa. On todella surullista katsoa, kuinka ihmiset tuntuvat jakautuvan selkeästi kahteen eri leiriin. Tämän voisi kiteyttää muotoon: olet joko minun puolellani tai sitten olet minua vastaan.

Jaksan myös hämmästellä sitä, kuinka fiksuina ja älykkäinä pitämäni ihmiset sortuvat somessa aivan ala-arvoiseen käytökseen. Toisten ihmisten mielipiteiden täydellinen mitätöinti ja omien ajatusten pönkittäminen tuntuvat olevan valitettavan monen ihmisen ainoa sosiaalinen polttoaine.

En hämmästy lainkaan sitä, kun kuulee ihmisten sanovan, että sosiaalinen media on itse asiassa tehnyt heistä sulkeutuneempia. Pelätään tuoda omia näkemyksiä esille, kun pelko tulla nolatuksi tai muutoin tyrmätyksi on niin suuri.

Kyllä jokaisella ihmisellä tulee olla yhtäläinen oikeus kertoa näkemyksensä myös sosiaalisessa mediassa. Samaa mieltä ei toki tarvitse olla, mutta toisen ajatuksen tyrmääminen ja vähättely eivät ole tervejärkisten ihmisten tapoja toimia.

Kun seuraa sosiaalisessa mediassa käytävää poliittista keskustelua, tuntuu usein siltä, että vallalla on vain kaksi ääripäätä, oikea ja vasen. Näiden ideologioiden kannattajien huutamista on todella ahdistava seurata. Ei ole mitään välimuotoja, ainoastaan oma kiilusilmäinen näkemys tuntuu olevan se oikea

Mielenkiintoista on nähdä, mitä tapahtuu Lahden poliittisessa elämässä. Kuntapoliitikoille on nyt laadittu toimintaohje epäasiallisen käytöksen käsittelystä kaupungin luottamustoimielimissä. Ohjeessa listataan epäasiallista käytöksen muotoja, joita ovat esimerkiksi loukkaavat kommentit, sosiaalinen eristäminen, perättömien juorujen levittäminen, mustamaalaaminen, naurunalaiseksi saattaminen ja uhkaava käyttäytyminen.

Lahti teki ohjeet luottamuselimissä tapahtuvan epäasiallisen käytöksen käsittelystä – "Ei pitäisi olla mitään sellaista, mitä ei jokainen voisi hyväksyä"

Ohjeistus tulee varmaan tarpeeseen, kun katsoo valtuuston neljän viime vuoden aikaansaannoksia. Ohjeita lukiessa nousee kuitenkin pintaan yksi kysymys. Eikö näiden asioiden pitäisi aikuisten maailmassa olla itsestäänselvyys? Ei näköjään, kun tällainen käytöksen käyttöohje on haluttu laatia.

Me pidämme sananvapautta itsestäänselvyytenä ja niin sen tuleekin olla.

Sananvapauteen kuuluu myös vastuu omista sanomisista sekä toisten ihmisten näkemyksien kunnioittaminen. Kahden täysin erilaisen näkemyksen yhteinen ja rakentava jalostaminen johtaa monesti hyvään lopputulokseen.

Yksin ei kannata olla oikeassa. Voittaminen ei ole minkään arvoista, jos sitä ei pysty toisten kanssa jakamaan.