Lukijalta: VR:n päätös kurjistaa lahtelaisten työmatkalaisten arkea

Marja Sarkola

Etelä-Suomen Sanomat ja Helsingin Sanomat uutisoivat VR:n päätöksestä perua ruuhka-aikojen junavuoroja koronavirusepidemian vähennettyä työmatkaliikenteen matkustajamääriä. Päätös on tyrmistyttänyt meitä työmatkaliikkujia, VR:n vakioasiakkaita.

VR:n matkustajaliikenteen suunnittelujohtaja Juho Hannukainen väittää, että Lahdesta IC-aamujunavuoron perumisesta huolimatta on edelleen hyvät junayhteydet Helsinkiin. Olen tästä vahvasti eri mieltä.

Nopean aamujunavuoron (06:49–7:40) poistuessa ainoa vaihtoehto ehtiä aamukahdeksaksi Lahdesta junalla Helsinkiin, on Z-lähijunavuoro 06:13–07:25. Pääkaupunkiseudulle päivittäin pendelöivien arkiaamut varhentuvat merkittävästi ja junassa kuluu enemmän aikaa, ahtaammissa oloissa, vaihtuvassa väenpaljoudessa.

VR:n päätös on räikeässä ristiriidassa VR:n markkinoinnin kanssa ( www.vr.fi: Viisi syytä valita juna matkalle Lahdesta Helsinkiin) ja huolta herättävä. Korona-aikana kaikkea turhaa liikkumista tulee välttää. VR:n päätös kurjistaa arkea eniten niillä työmatkalaisilla, joilla ei ole mahdollisuutta työajan säätöön tai etätöihin – kyseisellä aamuvuorolla kulkee joukko terveydenhuoltoalan ammattilaisia, opettajia ja muita julkisen alan työntekijöitä.

Aamun ensimmäinen IC-vuoro on 16:sta kaukoliikenteen vuorosta viimeinen, josta tulisi karsia.

VR:n kannattavuutta olisi hyvä tarkastella kokonaisuutena. Oikorata on ollut VR:lle menestys ja Lahden vetovoimalle keskeinen. Mielestäni tämä työmatkalaisille tärkeä, aamun ensimmäinen IC-vuoro on 16 kaukoliikenteen vuorosta viimeinen, josta Valtion Rautateiden tulisi karsia.

Ympäristöpääkaupungin olisi nyt syytä reagoida – sähköpostihiljaisuuden perusteella asia ei ole toistaiseksi vaikuttanut kiinnostavan ainakaan alueemme kansanedustajia.

Kirjoittaja on lahtelainen junamatkustaja ja erikoislääkäri.

Koronan kurittama VR karsii junavuoroja – katso tästä vaikutukset Lahden juniin

Kommentoi