Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Anne Honkasen Esalainen Aikuisten uusi ja odotettu lukudiplomi paljastetaan keskiviikkona – suoritettuja lukudiplomilomakkeita palautettiin kirjastoon viime vuonna enemmän kuin sitä edeltäneenä vuonna

Lastu-kirjastoissa julkaistaan tänään aikuisten lukudiplomin uudet kirjat. Moni kirjojen ystävä niitä onkin jo odottanut: mitähän kivaa kirjaston väki on listoille tänä vuonna löytänyt?

Koronaepidemian takia lukudiplomin julkaisutilaisuus järjestetään verkossa, kun se viime vuonna pidettiin näyttävin gaalamenoin kirjastossa. Virtuaalista tilaisuutta voi seurata Lahden kaupunginkirjaston Facebook-sivuilla kello 18 alkaen.

Kirjaston henkilökunta on luvannut avata diplomin taustoja tilaisuudessa ja tarjoilla kirjamaistiaisia. Aikuisten lukudiplomin kirjalista on nähtävissä myös Lastu-verkkokirjaston sivuilla kello 19, jos tilaisuutta ei päässyt verkossa seuraamaan.

Aikuisten lukudiplomi on Lastu-kirjaston oma erikoisuus. Kirjasto on jo kahtena aikaisempana vuonna julkaissut aikuisillekin oman lukudiplominsa. Diplomin on tarkoitus innostaa aikuisia lukemaan sekä antaa kirjavinkkejä lukemista kaipaaville.

Tarvetta aikuisten diplomille on kirjaston mukaan selvästi ollut. Viime vuonna suoritettuja lukudiplomilomakkeita palautettiin kirjastoon 131 kappaletta. Se on kaksikymmentä enemmän kuin vuonna 2019.

Lukudiplomilla on varmasti sitä suorittavienkin määrää suurempi vaikutus, sillä sieltä ottavat lukuvinkkejä myös sellaiset, jotka eivät diplomia suorittaisikaan.

Lukuharrastus näyttää – sattuneesta syystä – ottaneen ihan uudella tavalla tuulta alleen viime vuonna.

Lukukeskuksen viime syksynä julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan poikkeuskevät sai suomalaiset lukemaan tavallista enemmän. Koronarajoitukset ovat voimassa alkaneena vuonnakin, joten varmaan moni tarttuu kirjaan tai kuuntelee äänikirjoja myös alkuvuonna.

Sama innostus näkyi syksyllä myös kirjakaupoilla. Kustantamot kertoivat loppuvuodesta myyneensä kirjoja jopa ennätyksellisen paljon viime vuonna.

Kirjastot olivat keväällä pitkään kiinni. Se ei ole voinut olla vaikuttamatta niiden käyttöön. On tärkeää, että kirjastot pidetään auki jatkossakin vaikka rajoitetusti, jotta mahdollisimman monelle taataan pääsy kirjan äärelle.

Lukuharrastuksesta kertoivat myös viime vuonna luettujen kirjojen listat, joita moni innokas lukija jakoi sosiaalisessa mediassa vuoden vaihteessa. Omassa kuplassani suosittu sovellus näytti olevan Good Reads -verkkosivusto, joka kehuu itseään maailman laajimmaksi alallaan.

Useita kymmeniä kirjoja sisältäviä listoja ei voinut kuin ihastella. Samalla saattoi myös hämmästellä sitä, miten niin moni kokopäivätyössä käyvä perheellinenkin oli löytänyt aikaa jopa lähes sadan opuksen ahmimiseen. Lukuharrastus ei ainakaan heillä näyttänyt olevan ajasta kiinni.

Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaita. Lukea kannattaa silti, vaikkei ehtisikään täyttää muhkeita kirjalistoja tai suorittaa lukudiplomia.

Uuden aikuisten lukudiplomin kirjoja saa jännittää vielä hetken. Pääsin kurkistamaan listoihin jo etukäteen, ja sen verran voin paljastaa, että kiinnostavaa luettavaa näyttää löytyvän tällekin vuodelle.

Korjattu 13.1. klo 13.53: Diplomin julkaisevat Lastu-kirjastot yhdessä, ei vain Lahden kirjasto.