Lukijalta: Hyvinvointiyhtymä tuottaa kovaa tulosta ja johtoa palkitaan – millä hinnalla?

Siru Heromaa-Karjalainen, Kati Keränen, Kirsi Lehtimäki, Tommi Liljeström

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi 5.1.2021 Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hyvästä tuloksesta vuodelle 2020 sekä siitä, miten toimitusjohtajaa palkitaan johtajasopimuksen mukaisesti tulostavoitteiden saavuttamisesta.

Emme kiistä, etteikö yhtymän tulos olisi ollut edelliselle kaudelle hyvä, ja etteikö johtajasopimusta tulisi noudattaa sekä tehdä sen mukaista arvioita. Sen sijaan olemme kuulleet työntekijöiden tyrmistystä siitä, miten he kokevat yhtymän hyvän tuloksen tullun saavutetuksi.

Samassa uutisessa yhtymän hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd.) kertoi, että työntekijöitä on palkittu virikeseteleillä lähes miljoonalla. Summa, joka virikeseteleihin on käytetty on 667 000 euroa. Toki summan saa pyöristettyä ”lähes” miljoonaan, tosin mielestämme se on kaukana vielä siitä.

Työntekijät kokivat virikeseteleiden saamisen positiiviseksi asiaksi. Kuitenkin virikesetelien jakamisesta huolimatta koettiin, että työntekijöiden jaksamisen kustannuksella johtajia palkitaan hyvästä tuloksesta. Raskas yt-vuosi, lomautukset, irtisanomiset sekä koronan aiheuttama epävarmuus työssä on vaatinut veronsa työntekijöiden jaksamisessa.

He, jos ketkä, olisivat enemmän palkitsemista ansainneet, sillä he ovat mahdollistaneet tämän hyvän tuloksen.

Siitä huolimatta työntekijät ovat jaksaneet tehdä hyvää ja arvokasta työtä. He, jos ketkä, olisivat tässä tilanteessa enemmän palkitsemista ansainneet, sillä he ovat mahdollistaneet tämän hyvän tuloksen aikaansaamisen.

Tänä aikana kilpailu osaavasta työvoimasta on kova, eikä alan vetovoimaisuudesta, saatikka työntekijöiden pitovoimasta, juuri voitane puhua. Olisi entistä tärkeämpää kiinnittää enemmän huomiota työntekijöiden hyvinvointiin ja jaksamiseen parantamalla työoloja, sekä pyrkiä kehittämään palkkausta kannustavammaksi.

Kirjoittajista Heromaa-Karjalainen on Tehyn PHHYKY:n ao 316:n puheenjohtaja, Keränen Tehyn pääluottamusmies, Lehtimäki Tehyn pääluottamusmies ja Liljeström Tehyn varapääluottamusmies.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.