Pääkirjoitus: Kumpi vetää pidemmän korren keskinäisessä muuttoliikkeessä, Hollola vai Lahti?

Tilastokeskus julkaisee vuosittain mielenkiintoisia numerotietoja aluekehityksestä. Yksi sellainen on joulukuun lopulla ilmestynyt maan sisäistä muuttoliikettä kuvaava tilasto. Tilastokeskuksen palvelusta löytyvät kuntakohtaiset muuttotiedot vuoden 1990 alusta alkaen eli nyt käytettävissä on kolmen vuosikymmenen täydellinen sarja vuosilta 1990-2019. Luvut kertovat muun muassa sen, mikä on ollut Lahden vetovoima eri vuosikymmeninä, miten lahtelaiset ovat muuttaneet pääkaupunkiseudulle ja miten pääkaupunkiseudulta on muutettu Lahteen. Täkäläisittäin mielenkiintoinen vertailu on eritoten se, kuinka tiuhaan Lahden ja Hollolan välistä kuntarajaa on ylitetty ja kumman eduksi.

Lahden vetovoima näyttäisi kasvaneen, ainakin mitä tulee maan sisäiseen muuttoliikkeeseen. Vielä 1990-luvulla Lahti oli muuttotappiokaupunki. Tuolloin Lahdesta muutti pois keskimäärin 3 801 henkeä vuosittain, kun Lahteen muuttaneita oli 3 767 vuodessa. Muuttotappiota kertyi siten 34 henkeä vuodessa ja 340 kymmenen vuoden aikana.

Tilanne muuttui oleellisesti 2000-luvulle tultaessa sekä muuttaneiden määrissä että suhdeluvussa. Sekä Lahteen että Lahdesta muuttaneiden määrä kasvoi edelliseen vuosikymmeneen nähden lähes puolella eli runsaaseen 5 000:een. Uudella vuosituhannella myös muuttoliike kokonaisuudessaan kääntyi Lahden eduksi. Lahteen muutti vuosittain keskimäärin 149 ihmistä enemmän kuin kaupungista pois. 2000-luvun muuttovoitoksi kirjattiin 1 490 henkeä.

Lahden vetovoima on kasvanut muuttoliikkeen perusteella.

2010-luvulla tilanne muuttui vieläkin valoisammaksi. Muuttovoittoa kertyi vuodessa 194 ja kymmenessä vuodessa eli vuosien 2010-2019 aikana 1 940 henkilön verran. Vertailu lähikuntiin ja pääkaupunkiseudulle todistaa sen, että kasvu on tullut nimen omaan lähikunnista. Pääkaupunkiseudulta Lahteen tulleiden määrä on ollut jokseenkin tasainen koko 2000-luvun.

Hollolan ja Lahden välinen keskinäinen kilvoittelu ulottuu monelle saralle, ja yhtenä lajina voidaan pitää kuntien välistä keskinäistä muuttoliikettä. Hollola on johtanut suvereenisti, mutta Lahti on alkanut kuroa kaulaa umpeen. Lahdesta on muutettu Hollolaan enemmän kuin päinvastaiseen suuntaan sekä 1990- että 2000-luvulla. Tästä syystä Hollola johtaa 30-vuotista muuttovertailua yhteensä vajaalla tuhannella hengellä 24 906 – 23 940. Edellisellä eli 2010-luvulla voimasuhteet ovat kuitenkin muuttuneet Lahden eduksi: Lahteen kirjansa siirtäneitä hollolalaisia oli viime vuosikymmenellä 8 142 eli 66 enemmän kuin toiseen suuntaan muuttaneita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.