Markus Pirttijoen Esalainen: USA:n mellakointi oli klassinen esimerkki karismaattisesta johtajasta ja joukosta hyväuskoisia hölmöjä

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

USA:ssa on käynnissä ennennäkemätön rikollisjahti, ja tässä pelissä poliisilla on samat aseet kuin rosvoillakin. Loppiaispäivän mellakkaan Washingtonissa osallistunut väkijoukko oli agitoitu paikalle sosiaalisessa mediassa. Kongressitalon valtaamisesta oli käyty keskustelua jo pitkään.

Nyt Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI etsii näitä samoja ihmisiä niin ikään sosiaalisessa mediassa. Se jakaa kuvia mellakkaan osallistuneista ja pyytää kansalaisia tunnistamaan näitä. Huligaanit tekivät poliisin työn helpoksi, koska he kuvasivat saavutuksiaan kongressitalossa hyvin tarmokkaasti.

Kuvat levisivät nopeasti ympäri maailmaa ja osasta tuli valtauksen ikoneita. Yhdessä kuvassa lippalakkipäinen parrakas mies istuu rehvakkaasti toinen jalka pöydällä edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin toimistossa. Toisessa kuvassa sarvipäinen shamaani poseeraa ylävartalo paljaana kasvot USA:n lipun väreihin maalattuna.

Pelosin huoneen vallannut mies on Arkansasissa asuva 60-vuotias Richard Barnett. Shamaani puolestaan tottelee nimeä Jake Angeli. Hän on 32-vuotias ja kotoisin Arizonasta. Nämä ja monet muut pääsivät hetkeksi maailman parrasvaloihin. Arki koitti kuitenkin nopeasti. Jo pari päivää myöhemmin Barnettille löytyi omatunto ja hän kävi itse ilmoittautumassa Arkansasin viranomaisille. Mies odottaa nyt oikeuskäsittelyä telkien takana. Ja niin tulee odottamaan moni muukin mellakkaan osallistuneista.

Vaan millainen omatunto on presidentti Trumpilla? Trump piti Washingtonissa kannattajilleen puheen, jossa hän kehotti kaikkia marssimaan kongressitalolle, "kannustamaan" osaa senaattoreista ja olemaan osalle vähemmän "kannustava". Trump uhosi, etteivät hänen kannattajansa saa koskaan maata takaisin olemalla heikkoja. Heidän piti olla vahvoja. Eipä tuo kovin kaukana ollut sellaisesta puheesta, joita pidetään rintamalle lähteville sotajoukoille.

Myöhemmin Trump julkaisi Twitterissä uuden puheen, jossa hän kehotti kannattajiaan lähtemään kotiin ja olemaan rauhassa. Perjantaina Trump jo piti mellakoitsijoita isänmaan pettureina, jotka saavat maksaa teoistaan. Tuuliviirin lailla mieltään muuttava presidentti yrittää myös käyttää valtaoikeuttaan armahtaakseen itsensä.

Washingtonin mellakka on amerikkalaisen unelman kriisi. Se, että vallassa oleva presidentti masinoi vallankaappauksen, on tarinana niin uskomaton, etten tiedä kenenkään keksineen sellaista kirjaa tai elokuvaa. Amerikkalaisessa illuusiossa presidentti on sankari, ei koskaan pahis.

Ihmettelen, jos tämän jälkeen Yhdysvalloissa ei vakavasti keskustella presidentin valtaoikeuksien kaventamisesta.

Tapahtunut ei ole vain amerikkalaisten ongelma. Se on pelottava esimerkki siitä, kuinka herkästi sanat muuttuvat teoiksi. Siihen tarvitaan karismaattinen johtaja ja joukko hyväuskoisia hölmöjä. Kumpiakin maailmassa riittää. Sivistys ja vastuullinen media ovat hyviä lääkkeitä hölmöyteen. Mutta jos demokratiaan ei luoteta, syytä voi olla demokratiassakin. Järjestelmän pitäisi katsoa peiliin ja kysyä itseltään, onko laki ja järjestys kaikille sama, myös presidentille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.