Pääkirjoitus: Lahti kääntää kivet ja kannot löytääkseen lisää tuloja

Lahti harkitsee panevansa seuraavaksi lihoiksi vastikään saneeraamansa entisen kaupunginsairaalan kiinteistön. Sami Kuusivirta

Lahden kaupunki joutuu kääntämään kivet ja kannot löytääkseen lisätuloja, joilla paikata Lahti Energian osinkotulojen tyrehtymisestä koituvat menetykset.

Entinen kruununjalokivi elää vaikeita aikoja, sillä sen tavallisesti vakaata tuloskuntoa horjuttavat viime vuosikymmenen suuriin voimalainvestointien otetut ja nyt maksettaviksi lankeavat velat. Siksi yhtiö pystyy maksamaan lähivuosina selvästi vähemmän osinkoja kuin mihin emo on tottunut tyttärensä yli 30-vuotisen olemassaolon aikana.

Luotettavan lypsylehmän umpeutuminen on toivottavasti tilapäinen ilmiö. Se tulee kuitenkin viheliäiseen aikaan, sillä kaupungin taloudellinen tilanne edellyttäisi mieluummin osinkotulojen reipasta kasvattamista kuin niiden asteittaista ja merkittävää hiipumista.

Lahti Energian osingonmaksu voi katketa kokonaan – "Käymme vakavaa keskustelua, olisiko pariin seuraavaan vuoteen syytä piirtää pyöreä nolla"

Kaupungille ovat tulleet tavaksi toistuvat alijäämäiset tulokset. Toki taseessa on edelleen ylijäämää runsaat 130 miljoonaa euroa, mutta nykymenolla se uhkaa kääntyä miinuksen puolelle muutamassa vuodessa. Tämän välttääkseen kaupunki on aloittelemassa 30 kuukauden mittaista talouden sopeuttamisohjelmaa.

Savotta on kova, ja siinä Lahti Energian osinkotulotkin olisivat isoksi avuksi. Mutta koska niiden varaan ei voida juuri laskea, on kaupungin täytynyt ruveta miettimään korvaavia konsteja. Joitain on jo löytynytkin.

Jo viime syksynä veronkorotus näytti väistämättömältä, kunnes valtio ojensi kunnille auttavan kätensä koronatuen muodossa. Sen lisäksi Lahtea helpotti täkäläisittäin ennen kokematon järjestely. Siinä kaupunki myi Paavolan koulukampuksen kiinteistönsä pääomasijoittaja Hemsölle vain vuokratakseen ne takaisin käyttöönsä pitkällä sopimuksella.

Eikä kaupungilla liene pulaa kaupiteltavista kiinteistöistä.

Temppu kuulosti kuin taikurin hatusta vetäistyltä, mutta kaupunki uskoo vakaasti sen kannattavuuteen. Myyntivoiton lisäksi plussan puolelle voidaan laskea, että vastuu kiinteistöjen kunnosta siirtyy ostajalle. Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen on järjestelyyn niin tyytyväinen, että hän toivoo vastaavia keskusteluja myös esimerkiksi kaupunginsairaalan vastikään remontoidusta kiinteistöstä, joskin ehkä jonkin toisen sijoittajan kanssa.

Mäkisen puheista saa käsityksen, että kiinnostuneista sijoittajista ei tänä päivänä olisi pulaa. Eikä kaupungilla liene pulaa kaupiteltavista kiinteistöistä. Siten Paavolan kaltaiset kiinteistökaupat voivat olla oiva tapa paikata Lahti Energian osinkokadon aiheuttamaa lovea kaupungin taloudessa. Talouden kestäväksi tasapainottajaksi niistä ei silti ole. Siihen tarvitaan paljon muutakin kuin kertaluonteisia temppuja, joissa pää tulee ennen pitkää vetävän käteen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.