Lukijalta: Reikä Kristuksen kyljessä on osa Padasjoen paikallishistoriaa

Heikki Pelkonen

Kiitos Etelä-Suomen Sanomille ja toimittaja Sari Toivakalle 1.1.2021 julkaistun Lempeämpi Kristus -jutun johdosta. Kirkkotaide on merkittävä osa kansallista kulttuuriamme ja siksi on hienoa, että sitä nostetaan näin esiin.

Kirjoitus perustuu filosofian tohtori Ringa Takasen tutkimuksiin ja korostaa Alexandra Frosterus-Såltinin suurta merkitystä kirkkotaiteessa ja alttarimaalausten tekijänä. Hän ei ole vain aikansa vaan koko Suomen kirkkohistorian merkittävimpiä alttarimaalareita. Artikkelin kuvana on Padasjoen kirkon alttaritaulu Ylösnousemus vuodelta 1901.

Kyseinen alttaritaulu sijoitettiin alun perin 1669 rakennettuun Padasjoen puiseen kirkkoon. Kirkko kuitenkin paloi vuonna 1924, mutta alttaritaulu saatiin pelastettua palavasta kirkosta. Samanlaisia urotekoja oli muun muassa Kiihtelysvaaran kirkon alttaritaulun pelastaminen vuonna 2018.

Palon jälkeen Padasjoelle valmistui arkkitehti W.G. Palmqvistin suunnittelema tiilinen kirkko, joka otettiin käyttöön vuonna 1928. Tähän Padasjoen nykyiseen kirkkoon sijoitettiin myös vanhasta kirkosta pelastettu alttaritaulu.

Tuon ajan tavan mukaan alttaripöytä oli kiinni kirkon itäpäädyssä ja päätyseinässä oli vielä ylhäällä ikkuna. Niinpä alttaritaulu ei mahtunut kokonaisuudessaan näkyville.

Alkuaan viisikulmaisesta alttaritaulusta tehtiin neliskulmainen ja yläkolmio taitettiin piiloon. Samoin alhaalla olevat sotilaat jäivät alttaritaulusta näkymättömiin. Tällaisena alttaritaulu oli Padasjoen kirkossa yli 70 vuotta.

Reikä on syntynyt kansalaissodan melskeissä vuonna 1918, kun punaiset tulivat kirkkoon.

Alttaritauluun sisältyy myös mielenkiintoinen yksityiskohta. Kun sitä katsoo kaukaa, näyttäisi, kuin Jeesuksen kylkeen olisi maalattu haava. Raamattuhan kertoo, että Jeesuksen kylki lävistettiin keihäällä.

Kun maalausta katsoo lähempää, huomaa, että alttaritaulussa onkin reikä Jeesuksen kyljen kohdalla. Reikä on syntynyt kansalaissodan melskeissä vuonna 1918, kun punaiset tulivat kirkkoon. Joku sotilas pisti silloin kiväärin pistimellä reiän Jeesuksen kylkeen.

Kun Padasjoen kirkko entisöitiin ja kirkkoon palautettiin alkuperäiset värit vuosituhannen vaihteessa, konservoitiin myös Frosterus-Såltinin maalaama alttaritaulu. Konservoinnin suoritti hienolla ammattitaidolla lahtelainen konservaattori Jorma Lyytikäinen.

Konservoinnin yhteydessä päätettiin jättää reikä Kristuksen kylkeen osana paikallista historiaa. Vaikka alttarimaalaus sijoitettiin samaan alttariseinän kehykseen, sitä saatiin suurennettua niin, että alhaalla makaavat sotilaan saatiin näkyviin. Tämä oli mahdollista, kun alttaripöytä irrotettiin takaseinästä.

Yläkolmiota ei ollut mahdollista kokonaan palauttaa, kun taulu haluttiin sijoittaa samaan alttariseinän kehykseen. Kehyksen ja taulun yläosa tehtiin kuitenkin kaarevaksi, jolloin Kristuksen sädekehä voitiin säilyttää ehjänä ja kokonaan näkyvillä. Näin taulun palautetut yksityiskohdat tuovat esille taiteilijan alkuperäisen kuvan ja ajatuksen.

Kirjoittaja on Lahden Launeen kirkkoherra.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.