Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Oletko sinäkin onnellinen veronmaksaja? On huolestuttavaa, että osa suurituloisimmista haluaa piilottaa tietonsa medialle jaetuista koontilistoista

Jos sinulla ei ole työtä, et pääse maksamaan veroja. Tämä on jälleen hyvin ajankohtainen asia meillä Lahdessa. Työttömyyden näkökulmasta olemme kärsineet koronasta eniten. Kaikista maakunnista juuri Päijät-Häme on menettänyt eniten laskennallisia henkilötyövuosia ( ESS 28.12.).

Itse olen siinä onnellisessa asemassa, että minulla on työ, josta ansaitsen palkkaa itseni ja perheeni elättämiseksi. Osa palkastani kerätään pois veroina ja käytetään yhteisen hyvän rakentamiseen. Oletko sinäkin tyytyväinen veronmaksaja? Niin minäkin.

Me suomalaiset olemme kansainvälisesti mitattuna erittäin tyytyväisiä veronmaksajia. Luotamme siihen, että meiltä kerättyjen verojen avulla valtio ja kunnat tekevät parhaansa oikeudenmukaisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamiseksi.

Me suomalaiset pärjäämme loistavasti myös kansainvälisissä onnellisuustutkimuksissa. Selitykseksi tähän on esitetty esimerkiksi sitä, että luotamme julkiseen sektoriin ja sen jatkuvaan pyrkimykseen poistaa epäoikeudenmukaisuutta yhteiskunnastamme. Meidän ei siis itse tarvitse murehtia sitä niin paljoa. Viranomaiset murehtivat puolestamme ja me voimme keskittyä elämän valoisampiin puoliin.

Tyytyväisyys verojen maksuun, luottamus julkiseen sektoriin ja onnellisuus näyttävät siis kietoutuvan mielenkiintoisella tavalla toisiinsa.

Yksi suomalaisen yhteiskunnan hienoimmista yksityiskohdista on verotietojen julkisuus. Kun avoimesti kerrotaan, kuinka paljon kukin meistä on tuloveroja maksanut, säilyy verojen maksamisen moraali korkeana myös jatkossa. Näin pidämme yllä luottamuksen ilmapiiriä, joka näyttäisi johtavan myös suurempaan onnellisuuteen.

Suurituloisimpien verotietojen avoin ja näkyvä käsittely osoittaa, että valtakunnassa on kaikki hyvin.

Vuosittain media käsittelee verottajan julkaisemia tuloverotietoja isosti ja näyttävästi. On usein väitetty, että tämä olisi tirkistelyä ja siitä pitäisi luopua. Julkisuuden henkilöiden verotietojen osalta näin saattaa ollakin, mutta suurituloisimpien osalta ei missään tapauksessa.

Suurituloisimpien verotietojen avoin ja näkyvä käsittely osoittaa, että valtakunnassa on kaikki edelleen hyvin. Näin voimme itse jatkaa pienempien verojen maksamista hyvillä mielin, kun näyttäväthän nuo suurituloiset maksavan edelleen minua enemmän.

On huolestuttavaa, että osa suurituloisimmista henkilöistä haluaa piilottaa tietonsa medialle jaetuista koontilistoista. Haluavatko nämä ihmiset, että luottamus suomalaiseen yhteiskuntaan heikkenee? Toivottavasti eivät.

Isojen verojen maksamisesta pitäisi olla vain ylpeä. Sen lisäksi, että on pystynyt luomaan itselleen suurta taloudellista vaurautta, pystyy myös auttamaan yhteiskuntamme ylläpitämisessä. Hyvä, että kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) on ottanut kantaa asiaan (ESS 15.11.) ja esittänyt selvityksen tekemistä lakimuutoksesta, jolla verotietojen piilottaminen jatkossa estettäisiin.

Jos kaikki maksaisimme yhä enemmän veroja, lisäisikö se suoraan onnellisuuttamme? Ei tietenkään. Kyse on herkästä tasapainosta sen suhteen, mikä on sopivan suuruinen kokonaisveroaste yhteiskunnallemme verrattuna muihin maihin.

Lahden tulee jatkaa määrätietoista yritystoiminnan tukemista ja houkuttelevuuden lisäämistä.

Vuonna 2018 Suomen kokonaisveroaste oli Tilastokeskuksen mukaan EU:n viidenneksi korkein. En todellakaan toivo meidän nousevan tuon listan kärkeen, mutta ei listalla alaspäin pääsykään aivan välttämätöntä ole. Tärkeintä on, että veroilla kerätyt rahat käytetään järkevästi yhteiseksi hyväksi.

Ansiotuloverotuksen alentamista pitää kuitenkin jatkaa. Vain työtä tekemällä tämä maa pysyy vahvana ja elinvoimaisena. Alhaisempi työn verotus tukee uusien työpaikkojen syntymistä ja tekee lisätyön tekemisestä houkuttelevampaa. Tämän seurauksena ihmisten tulot ja kulutus kasvavat ja talouteen syntyy lisää elinvoimaa. Näin julkisen sektorin keräämät verotuotot todennäköisesti nousevat työn verotusta hallitusti alentamalla.

Uusien työpaikkojen syntymisen tärkeyttä ei Lahdessa voi liikaa korostaa uusimpia työttömyyslukuja katsoessa. Lahden tulee jatkaa määrätietoista työtä yritystoiminnan tukemiseksi ja houkuttelevuuden lisäämiseksi. Veronmaksukykyistä Uutta Vuotta 2021.

Kirjoittaja on lahtelainen kuntavaaliehdokas (kok.).

Tyytyväiset veronmaksajat, luottamus julkiseen sektoriin ja onnellisuus näyttävät kietoutuvan toisiinsa.