Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Harjun terveydellä on nyt näytön paikka, sillä yhteisyritys on vastustajiensa silmätikku

Lahtelaisten, iittiläisten ja kärköläläisten sote-palvelut uudistuivat tällä viikolla merkittävästi, kun Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritys Harjun terveys aloitti toimintansa näissä kolmessa kunnassa. Päijät-Soten tunnuksin operoiva yritys tarjoaa asukkaille terveyskeskustason lääkäripalvelujen lisäksi muun muassa perustason päihde- ja mielenterveyspalveluja sekä fysioterapiaa.

Uudistukseen on ladattu poikkeuksellisen paljon odotuksia, sillä yhteisyritys on ottanut kunnianhimoiseksi tavoitteekseen tuottaa asiakkailleen maan parhaat sote-palvelut. Mikäli lupaukset pitävät ja tavoitteet toteutuvat, hoitojonot ovat Lahdessa, Iitissä ja Kärkölässä kohta historiaa, ja myöhemmin ehkä muuallakin Päijät-Hämeessä Harjun terveyden toiminnan kattaessa tulevaisuudessa koko hyvinvointiyhtymän alueen.

Varsinkin Lahdessa pahasti takkuillutta hoitoon pääsyä Harjun terveys ryhtyy nopeuttamaan turvautumalla yksityisellä puolella jo pitkään hyviksi havaittuihin konsteihin. Niihin lukeutuvat muiden muassa potilaskohtaiset moniammatilliset tiimit ja ympäri vuorokauden avoinna oleva digiklinikka pienempiin vaivoihin.

Ylimääräisen haasteen tuo koronaepidemian hoitojonoihin aiheuttama lisä, jota yhteisyrityksen on ensi töikseen ruvettava purkamaan. Työtä riittää eritoten hammashoidossa, missä odottaa selvästi enemmän asiakkaita kuin syksyllä osattiin ennakoida.

Oman haasteensa Harjun terveydelle tuo sekin, että yhteisyrityksen ristiriitaiset synnytysvaiheet viilsivät paikalliseen politiikantekoon syviä haavoja, jotka eivät ole vielä täysin arpeutuneet.

Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous perusti yhteisyrityksen vastoin Lahden kaupunginhallituksen enemmistön tahtoa, Lahden ja maakunnan kokoomuslaisten vahvalla myötävaikutuksella.

Harjun terveys pysyy pitkään vastustajiensa silmätikkuna.

Vaikea pala yhteisyritys on ollut etenkin Lahden demareille, jotka puolueensa valtakunnalliselle linjalle uskollisina yrittivät tehdä kaikkensa tyrmätäkseen ideologisesti epäilyttävänä pitämänsä hankkeen. Kun se ei onnistunut, he väläyttivät siitä suivaantuneina perusterveydenhoidon palauttamista takaisin kaupungin omiin käsiin.

Sen koommin demarit eivät tosin ole palanneet tähän pikaistuksissa tekemäänsä avaukseensa. On silti selvää, että Harjun terveys pysyy vielä pitkään laajan vastustajajoukkonsa silmätikkuna. Kyräilylle voi povata loppua vasta, jos yhteisyritys todella onnistuu tuottamaan palvelunsa tavalla, joka ei jätä asiakkaille moitteen sijaa. Tässä Harjun terveydellä on jo lähikuukausina todellinen näytön paikka.