Pääkirjoitus: Marin neuvoi jo varautumaan henkisesti lisärajoituksiin

Koronarokotusten verkkainen alkutahti on jo ennättänyt herättää huolta asiantuntijoiden keskuudessa. Sami Lettojärvi

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Ylen haastattelutunnilla sunnuntaina, että hallitus on lupauksensa mukaisesti seurannut koronatilannetta herkeämättä myös joulun välipäivinä, vaikka tartunnat ovat virallisten tilastojen mukaan lisääntyneet varsin maltilliseen tahtiin. Tosin kokonaiskuvaa hämärtää testien vähäiseksi jäänyt määrä. Tarkempaa tietoa joulun ja uudenvuoden vieton vaikutuksesta viruksen leviämiseen saataneenkin vasta lähipäivinä ja -viikkoina.

Kotimaan tämänhetkistä tilannetta paljon enemmän Marinia huolestuttaa Britanniassa parhaillaan riehuva koronaviruksen muunnos, josta joulun edellä löydettiin ensimmäiset merkit myös meillä. Ensi kokemusten perusteella muunnos näyttäisi tarttuvan alkuperäistä herkemmin myös lapsiin ja nuoriin. Marin sanoi pitävänsä tätä erittäin vakavana asiana, sillä se asettaa nykyisen koronastrategiamme aivan uuteen valoon.

Pääministeri kertoi jo pohtineensa, pitäisikö Suomen pyrkiä paljon voimakkaammin viruksen tukahduttamiseen, mikä käytännössä tarkoittaisi tuntuvasti tiukempia rajoitustoimia. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan näitä voisivat olla esimerkiksi ravintoloiden, koulujen ja päiväkotien sulkeminen sekä viime kädessä myös liikkumisrajoitusten asettaminen valmiuslain nojalla viime kevään tapaan.

Rajoitusten tuntuvaan kiristämiseen tosin liittyy kosolti oikeudellisia ongelmia, jotka on ensin ratkaistava – sikäli kuin se kaikissa tapauksissa on edes mahdollista. Näitä kysymyksiä hallitus aikoo Marinin mukaan pohtia tammikuun aikana samalla, kun se odottaa lisää tutkimustietoa virusmuunnoksen käyttäytymisestä.

Uusia ja nykyistä tiukempia rajoituksia ei siis liene luvassa vielä hetkeen, mutta Marin antoi selvästi ymmärtää, että niiden aika tulee ennemmin tai myöhemmin, mikäli virusmuunnos alkaa levitä Britannian malliin myös Suomessa. Toki viranomaistemme tulee vastaavan tapahtumaketjun estämiseksi turvautua jo nyt kaikkiin käytettävissä oleviin keinoihin samaan aikaan, kun hallitus pohtii uusia ja entistä järeämpiä konsteja.

Torjuntataistelussa on suureksi avuksi rokotuskampanja, jonka verkkaiseksi osoittautunut alku on tosin ehtinyt herättää huolta asiantuntijoissa ja myös asianosaisissa STM:n johtoa myöten. Myös Marin myönsi sunnuntaina toivovansa ripeämpää tahtia, mutta muistutti, että rokotuksissa ollaan vasta alussa. Toki näin on koko EU:ssa, mutta selitykset loppuvat nopeasti, jos kampanjaan ei saada lähiviikkoina tuntuvasti lisää vauhtia.

Selitykset loppuvat nopeasti, jos rokotekampanjaan ei saada vauhtia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.