Laura Leppäsen Vierailija-kirjoitus: Yllättävän hyvä vuosi 2020, koronasta huolimatta!

Laura Leppänen

Vuosi 2020 lähestyy loppuaan. Varsin erilainen vuosi takana. Koko maailma on mullistunut ja toisaalta kaikki on kuten ennen. Toimintatavoissa ja taloudessa on tapahtunut merkittävä muutos. Koronakriisi ja sen vaikutuksiin valmistautuminen toivat keväällä mukanaan suuren pelon ja pahimpaan varautumisen. Kesä puolestaan palautti uskon siihen, että elämä jatkuu ja edelleen kantaa. Tätä uskoa tulevaan eivät edes syksyn heikentyneet koronanäkymät pystyneet heiluttamaan.

Yrityselämän selviytymisestä on edelleen suuri huoli, jota rokotteen saapuminen näköpiiriimme hiljalleen keventää. Pahimman koronaiskun ottivat vastaan palvelusektori, matkailu- ja elämystuotanto. Matkailusektorin reivaaminen muuttuneeseen markkinaan vaatii edelleen tukea. Muutokset tuotannollisessa toiminnassa näkyvät puolestaan viiveellä, kansainvälisen markkinan rytmissä. Muuttunut markkinatilanne toi myös voittajia maakuntaamme.

Korona on muistuttanut meitä kovalla kädellä, että ilman yrityksiä ei ole työpaikkoja eikä toimeentuloa. Kriisin keskellä mieleemme on palautunut myös julkisen sektorin tärkeä rooli yritysten ja yrittäjyyden toimintaedellytysten varmistajana, on kyse koronatuista, vuokrahelpotuksista tai investointituista. Keväällä käynnistynyt aktiivinen vuoropuhelu yrityskentän ja julkisen sektorin välillä oli edellytys toimenpiteiden oikein kohdentamisessa.

On selvää, että koronan voimistamaan rakennemuutokseen tarvitsemme valtion tukea niin Scanian henkilöstövähennysten kuin Hollola Worksin ja Holmetin konkurssien myötä. Työtä on edelleen paljon tehtävänä uuden kasvun luomiseksi.

Olemme saaneet myös hyviä uutisia. Suorastaan erinomaisia. Päällimmäisinä Lahden eteläisen kehätien valmistuminen, joka avaa yritystoiminnalle uusia sijaintimahdollisuuksia. Kevään lisätalousarviossa päätetty valtatien 4 remontti Hartolassa käynnistyy parhaillaan. Ja yrityskentältä on kuulunut hyvää syksyn aikana, esimerkkinä Viking Maltin investoinnit Lahteen.

Vuodelle 2021 odotamme lisää positiivisia investointiuutisia, joita toivomme EU:n elvytysrahoituksen vauhdittavan. Teemme parhaamme vaikuttaaksemme EU:n elvytysrahoituksen kohdentumiseen vaikuttavasti ja uutta kasvua luovasti.

On selvää, että koronan voimistamaan rakennemuutokseen tarvitsemme valtion tukea.

Korona nosti monipaikkaisuuden aidoksi vaihtoehdoksi. Päijät-Hämeessä tämä on näkynyt vilinänä mökkikunnissa Sysmässä, Asikkalassa ja Padasjoella, kun kesäasukkaiden kausi on pidentynyt pitkälle syksyyn.

Iitti siirtyy Päijät-Hämeen maakuntaan vuoden 2021 alusta. Iitti on pitkään ollut toiminnallisesti osa Päijät-Hämettä, joten muutos ei ole suuri – ainoastaan positiivinen. Iittiläisten aktiivisuus ja reipas ote ovat maakuntamme kuntayhteistyössä tervetullutta.

Ensi vuodelta saamme odottaa paljon – onhan kyseessä Lahden vuosi valokeilassa Euroopan ympäristöpääkaupunkina. Kansallinen ja kansainvälinen näkyvyys on taattua. On itsestämme kiinni, miten sitä hyödynnämme. Ansaitusta tunnustuksesta saa nauttia jokainen, vuoden aikana katukuvassa on luvassa tapahtumia, toimintaa ja elämyksiä. Ei pelkästään Lahdessa, vaan ympäri maakuntaa.

Ensi vuodelle ennustetaan talouden kasvua ja koronasta toipumista. Tässä kasvussa on oltava tiukasti mukana ja hyödynnettävä kaikki välineet kasvun luomiseksi. Aikaa ei pidä hukata vastakkainasetteluun tai repiviin riitoihin. Emme voi jäädä lähtötelineisiin, kun muut starttaavat pikamatkalle. Yhteistyötä ja rakentavaa vuoropuhelua tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen maakuntajohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.