Pääkirjoitus: Lahtelaiseen politiikkaan voimalla rantautunut populistinen öykkäröinti on saatava loppumaan

Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla Hannu Rahkosella (kok.) on suurin vastuu valtuuston ilmapiiristä. Katja Luoma

Lahtelainen poliittinen ilmapiiri oli päättyneenä vuonna poikkeuksellisen jännittynyt ja kireä. Kyse ei kuitenkaan ole vain yksittäisestä vuodesta vaan pitkään jatkuneesta kehityskulusta.

Tietyt valtuutetut ovat asiattomalla käytöksellään niin valtuustosalissa, mediassa kuin sosiaalisessa mediassa myrkyttäneet poliittista ilmapiiriä määrätietoisesti – ja onnistuneet siinä hyvin.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen peräänkuulutti jouluna lahtelaiseen politiikkaan parempia pöytätapoja. Vaatimus on täysin perusteltu. Rakentavat ja kunnioittavat toimintatavat loistavat poissaolollaan usean kaupunginvaltuutetun toiminnassa.

Timosen ohella poliittisen ilmapiirin kiristymisestä huolestumisensa ovat ilmaisseet myös poliitikot. Valtuuston varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) ilmaisivat joulun alla huolensa valtuuston keskusteluilmapiirin tulehtumisesta.

Hälyttävin signaali pahasti tulehtuneesta tilanteesta on se, että osa valtuutetuista jättäytyy tyystin keskustelun ulkopuolelle tiettyjen kanssavaltuutettujen reaktioiden pelossa.

Äänestäjät päättävät, onko asiallinen ja napakka keskustelu sekä poliittinen mittelö asia-argumentein vielä arvossaan vai ovatko populistiset räyhääjät voittaneet pelin lopullisesti.

Vastuu tulehtuneesta ilmapiiristä kuuluu paitsi tulehduttajille itselleen myös kaupungin poliittiselle johdolle – ensisijaisesti valtuuston puheenjohtajalle.

Vaikka valtuuston nykyinen puheenjohtaja Hannu Rahkonen (kok.) onkin ilmaissut huolensa valtuuston ilmapiiristä, ei hänen tai edeltäjänsä Milla Bruneaun (kok) otteita voi suuremmin kehua.

He eivät ole onnistuneet pitämään keskustelukulttuuria asiallisena ja puuttumaan tarpeeksi napakasti valtuustossa nähtyihin ylilyönteihin. Kun yksittäiset rivivaltuutetut hyppivät kaikkien muiden silmille, levittävät suoranaisia valheita ja lietsovat perusteetonta vihaisuutta muita valtuutettuja tai viranhaltijoita kohtaan, on valtuuston puheenjohtajan puututtava käytökseen. Tällaista johtajuutta ei ole riittävästi nähty. Hiljainen hyväksyntä tai vaimeaksi jäävä palaute antavat öykkärimäisesti käyttäytyville poliitikoille signaalin, että heidän valitsemansa toimintatapa olisi jollain tavoin hyväksyttyä.

Vaikka kaikkein pahimpiin ilmapiirin saastuttajiin napakka palaute ei tehoaisikaan, yrittää pitää silti. Turha arkailu valtuuston luotsaamisessa ei ainakaan ratkaise ongelmaa.

Vaikka nykyinen valtuusto ei enää kykenekään tunnelmaansa eheyttämään, on tulevan kevään kuntavaaleissa eheyttämisen paikka. Äänestäjät päättävät, onko asiallinen ja napakka keskustelu sekä poliittinen mittelö asia-argumentein vielä arvossaan vai ovatko populistiset räyhääjät voittaneet pelin lopullisesti.

Väistyvien vuoropuhelu

Koronavuosi oli Lahdessa täynnä poliittisia jännitteitä, ESS kokosi yhteen paikalliset käänteet

Lahti ei jäänyt ainoaksi suureksi kaupungiksi, joka pidättelee veronkorotustarvettaan

Kommentoi