Pääkirjoitus: 2020 oli vuosi, jota harva jää kaipaamaan

Marraskuussa Lahti siirtyi koronan kiihtymisvaiheeseen. Mia Lahtinen odotti torilla bussia. Katja Luoma

Koronaviruspandemian hallitsema vuosi 2020 on jäänyt taakse. Moni muistaa mennyttä vuotta enemmän kauhulla kuin kaiholla, toihan covid-19-tauti monenlaista harmia, huolta ja surua.

Viime keväänä moni asia meni uusiksi. Harrastukset jäivät tauolle, sukulaisia ja ystäviä tavattiin tavallista harvemmin.

Työpaikoilla siirryttiin etätyöskentelyyn ja kouluissa etäopetukseen. Digitaaliset yhteydenpitokanavat otettiin käyttöön pikavauhdilla. Esimerkiksi muutoinkin hektisen ja vaativan opetustyön vaikeusaste kasvoi entisestään. Luovalla ja päättäväisellä toiminnalla arki saatiin rullaamaan.

Rajoitustoimien takia moni joutui lomautetuiksi tai menetti työnsä kokonaan. Koronakriisin vaikutukset ovat olleet rajuja erityisesti matkailussa, ravintola-alalla, urheilussa ja tapahtumabisneksessä.

Lahdessa työttömyysaste kohosi keväällä 1990-luvun lama-ajan lukemiin. Toukokuun lopussa työttömänä oli 22,2 prosenttia lahtelaisista työnhakijoista. Syksyllä työttömyys asettui noin 16 prosenttiin. Lukema on suurten kaupunkien korkein.

Syksyn tilastot kertovat pitkäaikaistyöttömyyden kasvaneen. Helpotusta toivotaan maaliskuun alussa käynnistyvästä työllisyyskokeilusta, jossa Lahden seudun kunnat saavat vastuulleen noin 13 000 asiakasta.

Työttömyysaste kohosi lama-ajan lukemiin.

Taloudellisen tilanteen kiristyminen ja työttömien määrän kasvu näytti ajavan kunnat pahaan ahdinkoon. Vielä elokuussa Lahdessa valmisteltiin talousarviota kriisitunnelmissa. Vain kuukautta myöhemmin tuloksen ennakoitiinkin kohoavan alun perin budjetoitua paremmaksi, kiitos valtiolta saatavien tukien.

Alkanut vuosi käynnistää Lahdessa 30 kuukauden mittaisen talouden sopeutusohjelman. Poikkeukselliset olot tarjoavat mahdollisuuksia toimintojen kriittiseen tarkasteluun. Etätöiden yleistyessä kaupungin tilojen tarve vähenee. Työaikana tehtyjä matkoja ja tapaamisia voidaan korvata sähköisillä välineillä.

Rohkaisevaa talouden tasapainottamista ajatellen on, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä onnistui pysymään budjetissaan koronakriisin keskellä. Se on kova suoritus yhtymän henkilöstöltä ja etenkin sen johdolta.

Vaikka koronavirusrokotukset ovat käynnistyneet, pandemian kanssa on elettävä myös alkaneena vuonna. Lahti on nyt Euroopan ympäristöpääkaupunki, mutta teemavuodesta tulee osin erilainen kuin vielä vuosi sitten uskottiin. Tapahtumia järjestetään verkossa ja vieraita jää saapumatta Lahteen. Tilanteeseen on joka tapauksessa ollut aikaa valmistautua. Lahti voi näyttää, miten ympäristöpääkaupunkivuosi järjestetään hyvin rajoituksista huolimatta.

Iitin pitkä taival kohti Päijät-Hämettä saa päätöksensä uudenvuodenyönä

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut