Pääkirjoitus: Iitin pitkä taival kohti Päijät-Hämettä saa päätöksensä uudenvuodenyönä

Päijät-Hämeen maakunta saa Iitistä kymmenennen kuntansa. Sami Lettojärvi

Iitin ja iittiläisten pitkä ja joskus toivottomalta tuntunut taival Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen saa vihdoin päätöksensä uudenvuodenyönä, kun kunta vaihtaa maakuntaa Antti Rinteen (sd.) hallituksen toissakesäisen päätöksen mukaisesti.

Näin toteutuu Iitin kunnanisien ja myös asukkaiden vahva tahto, jonka jälkimmäiset osoittivat vakuuttavalla tavalla syksyllä 2015 järjestetyssä kansanäänestyksessä. Siinä useampi kuin yhdeksän kymmenestä iittiläisestä ilmaisi valmiutensa muuttua kymenlaaksolaisesta päijäthämäläiseksi. Tuloksen uskottavuutta vahvisti hyvään kuntavaaliluokkaan kohonnut äänestysprosentti. Mielipiteensä kävi ilmaisemassa melkein kaksi kolmesta äänioikeutetusta iittiläisestä.

Iitti on Päijät-Hämeen kymmenes kunta – ratkaisevan kimmokkeen maakunnan vaihdokselle saattoi antaa virkamiehen varomaton tulkinta

Kansanäänestykseen iittiläiset turvautuivat suivaantuneina siitä, että silloinen Alexander Stubbin (kok.) hallitus oli viimeisinä töinään tyrmännyt Iitin jo viime vuosikymmenen alussa alulle paneman maakuntavaihdoshankkeen, vieläpä erittäin kyseenalaisin perustein. Hallitus uskotteli, että Iitin oli parempi pysyä Kymenlaaksossa, koska iittiläiset muka suuntautuisivat asioinnissaan ja työssäkäynnissään enemmän Kouvolan kuin Lahden suuntaan.

Iitissä asia tiedettiin tietysti paremmin. Kunta on kuulunut aikojen alusta nykyiseen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään ja sitä edeltäneisiin maakunnallisiin kuntayhtymiin, minkä johdosta iittiläiset lienevät jo pitkään tunteneet itsensä henkisesti enemmän päijäthämäläisiksi kuin kymenlaaksolaisiksi. Virallistaa iittiläiset halusivat päijäthämäläisyytensä viimeistään sen jälkeen, kun valtiovallan aikeet vahvistaa maakuntahallintoa saivat heidät pelkäämään, että he joutuvat hakemaan terveyspalvelunsa jatkossa Kotkasta asti tutun Päijät-Hämeen keskussairaalan asemesta.

Maakunnan vaihdoksessa toteutuu asukkaiden vahva tahto.

Vihdoin Rinteen hallitus ymmärsi iittiläisten yskän edeltäjänsä Juha Sipilän (kesk.) hallituksen näytettyä jo alustavasti vihreää valoa maakunnan vaihdokselle. Siten Iitistä tulee ensi yönä Päijät-Hämeen kymmenes kunta, vaikka itse valtiovallan suuri maakuntauudistus antaa yhä odottaa itseään ainakin vielä yhden tovin ellei useampia.

Päijät-Hämeen täysivaltaisena jäsenenä Iitti pysyy takuuvarmasti osana hyvinvointiyhtymää ja pääsee saman tien osalliseksi myös sen uuden yhteysyrityksen Harjun terveyden palveluista Lahden ja Kärkölän tavoin. Päijät-Häme puolestaan vahvistuu 6 700 uudella asukkaalla ja luonnonkauniilla yrittäjyyshenkisellä kunnalla, joka tuo myötäjäisenä uuteen suhteeseen myös tuliterän moottoriradan KymiRingin, maakunnan uusimman ja kenties myös suurimmaksi kasvavan matkailuvaltin.

Näe Iitistä ainakin nämä kohteet – nähtävää ja koettavaa riittää päiväretkelle tai pidemmällekin visiitille

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.