Oskari Valtosen Esalainen: Koristevaloissa on edelleen hyödyntämätöntä potentiaalia

Oskari Valtonen

Koronavirus koronavirus koronavirus... Väsymys koko pandemiaa kohtaan nousee säännöllisin väliajoin tapetille. Juuri ennen joulua bongasin Helsingin Sanomista artikkelin, joka käsitteli aihetta mielenkiintoisesti kausivalojen kautta.

Jutussa todettiin, että kausivalot ovat tehokas keino torjua kaamoksen pimeyttä ja koronaväsymystä. Ne tuovat hyvää mieltä ja luovat tunnelmaa niin omistajille kuin ohikulkijoillekin.

Huomasin kausivalojen positiivisen vaikutuksen vahvasti, kun ostin itselleni punaisen kynttelikön joulutunnelmaa varten. Heti kun asensin sen koristevaloista tyhjään kämppääni, valot piristivät mieltä ilmiselvästi. Killi-kissallakin oli mukavampaa kuin aiemmin, koska sen ei tarvinnut poissaollessani enää viettää aikaa pimeässä yksiössä.

Myös eräällä automatkalla tien reunassa sijainnut omakotitalo valaistuine pihoineen oli upea näky pilkkopimeässä illassa. Valoja oli kiinnitetty maasta lipputangon ympärille niin, että lopputulos näytti aivan kuin jättiläismäiseltä kuuselta.

Hyvä olo rakentuu pitkälti aivojemme kemiasta, johon voi vaikuttaa. Niin yksinkertainen ratkaisu kuin valokoriste onkin, se helpottaa olemisen sietämätöntä keveyttä.

Itselleni yllättävää oli se, kuinka halvalla kausivaloja kaupoissa myytiin jo ennen joulua. Halvimmat ja pienimmät valopaketit olivat hinnaltaan vain muutamia euroja. Se on melko hyvä kauppa paremmasta mielestä. Oma kynttelikköni taisi olla kahdeksan euron hintainen.

Mikäli talvi jatkuu leutona ja lumet sulavat toistuvasti, valoja olisi kiva nähdä aktiivisesti.

Hesarin uutinen valottaa samalla kausivaloja laajempaa ilmiötä. Ihmiset panostavat entistä enemmän koteihinsa, koska niissä vietetään luonnollisesti paljon aikaa.

Valikoimaa on paljon. Hyvä puoli on sekin, että jokainen voi itse päättää millaisia koristeita haluaa hankkia.

Valoissa on edelleen hyödyntämätöntä potentiaalia.

Lahdessa komeita valoja on viime aikoina ollut esillä Väinö Hovilan puistotiellä Kirkkopuistossa. Valotaideteosten takana on taiteilijaryhmä Flowers of Life, ja ne tilattiin juhlistamaan Lahden 70-vuotiasta taidemuseota.

Samaisten taiteilijoiden teoksia on sijoitettu opiskelukaupunkiini Jyväskylään, jossa olen ihaillut niitä useasti.

Tällaisia teoksia olisi suotavaa nähdä enemmänkin Suomen katukuvassa. Syksy kului pitkään varsin pimeissä tunnelmissa lumenpuutteen vuoksi. Mikäli talvi jatkuu leutona ja lumet sulavat toistuvasti, valoja olisi kiva nähdä aktiivisesti.

Kaamosta vastaan taisteleminen ja samaan aikaan koronaturvallisuudesta huolehtiminen on raskas yhtälö kelle tahansa – varsinkin haastavan viime vuoden jälkeen.

Haastankin nyt jokaisen miettimään tapoja, joilla omasta kodista saisi itselleen (ja miksei vaikka muillekin?) viihtyisämmän. Jouluvaloja ei vaikkapa tarvitse ottaa heti loppiaisena pois.

Koronarokotteet ovat jo tuloillaan, ja valon määrä päivässä kasvaa taas joka päivä hitusen. Tämä kevät on toivon mukaan edellistä parempi.

Viimeksi ikkunoissa nähtiin paljon nalleja. Nähtäisiinkö tänä keväänä kenties hienoja koristevaloja?

Lisää valoa Lahden Kirkkopuistoon – jatkoajan saanut suosittu näyttely täydentyi uusilla teoksilla

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.