Pääkirjoitus: Lahti ei jäänyt ainoaksi suureksi kaupungiksi, joka pidättelee veronkorotustarvettaan

Lahden tavoin moni suuri kaupunki lähtee ensi vuoteen entisillä veroprosenteilla ja alijäämäisellä budjetilla. Sami Lettojärvi /Arkisto

Lahti välttyi liittymästä harvojen poikkeusten kastiin 20 suurimman kaupunkimme joukossa, kun valtuusto taannoin jätti korottamatta tuloveroprosenttia ensi vuodeksi. Yhtä suureen pidättyvyyteen yllettiin muuallakin lukuun ottamatta Oulua ja Poria. Molemmat turvautuivat puolen prosenttiyksikön korotukseen, minkä seurauksena Oulu perii ensi vuonna asukkaidensa tuloista 20,50:n ja Pori tasan 21 prosentin veroa. Lahti osuu kaksikon väliin 20,75 prosentillaan.

Ei silti, etteikö muillakin isoilla kaupungeilla olisi ollut tarvetta hankkia lisää tuloja verotusta kiristämällä. Koronakriisin raskaita vaikutuksia ei valtion avokätinen tukipolitiikka ole riittänyt täysin paikkaamaan, ja jopa parhaiten voivalla pääkaupunkiseudulla on aihetta huoleen hallituksen sote-uudistuksen uhatessa jättää ne epäilyttävän vähälle rahoitukselle.

Mutta kuten Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio on todennut, isot kaupungit ovat olleet aina hyvin nihkeitä korottamaan etenkin tuloveroprosenttiaan paineista huolimatta, sillä muita korkeampi lukema on surkea markkinointivaltti.

Toki vain harva tavallinen veronmaksaja tai yritysjohtaja kykenee suoralta kädeltä kertomaan, kuinka suurta tai pientä tuloveroprosenttia tietty kaupunki perii. Mutta vielä harvempi pystyy sanomaan saman kiinteistöveroista, minkä johdosta kuntapäättäjien näyttää olevan helpompi kiristää kiinteistö- kuin tuloverotusta. Tänäkin syksynä niin teki peräti neljä suurta kaupunkia: Espoo, Vantaa, Turku ja Kuopio.

Piilevää paineitta on muuallakin, sillä yli puolet suurista kaupungeista varautuu ensi vuoteen alijäämäisen talousarvion turvin Lahden tavoin.

Piilevää painetta on muuallakin kuin Lahdessa.

Kuntaliiton Punakallion mukaan pitkät miinukset budjeteissa kertovat siitä, että yhä useamman suuren kaupungin tulot eivät riitä rahoittamaan raskasrakenteisen palvelutuotannon kasvavia kustannuksia.

Tuloveroaan nostaneen Porin talouspäällikkö Tuomas Hatanpää tunnustaa suoraan, ettei Porissa ole tehty tarpeeksi toiminnallisia muutoksia, jotta veronkorotuksilta voitaisiin välttyä. Ei niitä ole tehty riittävällä volyymilla myöskään Lahdessa, jotta talous olisi saatu käännetyksi nykyistä tasapainoisemmalle ja ennen kaikkea kestävämmälle uralle. Silti Lahti jätti veroprosenttinsa ennalleen, mikä oli veronmaksajille miellyttävä uutinen, mutta korostaa entisestään riittävien tasapainotustoimien tarpeellisuutta ja kiireellisyyttä. Jos niihin ei ensi vuonna pystytä, veronkorotus on väistämättä edessä yhtenä monista ikävistä, mutta ajan mittaan yhä välttämättömämmiksi käyvistä päätöksistä.

Kommentoi