Markus Pirttijoen Esalainen: Ennustuksia ja lupauksia vuodelle 2021: lupaan antaa ääneni sille, joka...

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

Vuoden vaihtuessa monet toivottavat parempaa uutta vuotta enkä ole oikein koskaan ymmärtänyt, miksi. Koronavuoden jälkeen se menettelee, mutta näin olen kuullut monesti aiemminkin. Tuntuu, että sellaiseen toivotukseen sisältyy piilomerkitys siitä, että päättyvä vuosi on ollut huono. Mistä toivottaja tietää, kuinka hyvä tai huono vuosi minulla on ollut?

Kun kuulen tällaisen toivotuksen, mieli palaa aina Puolangalle, pessimismin tyyssijaan. Siellä tosin pitää toivottaa samanlaista uutta vuotta. Kaikki muut vaihtoehdot pitävät sisällään positiivisen latauksen. Jos toivotetaan huonompaa vuotta, päättyvä vuosi ei ole ollut tarpeeksi huono. Jos taas toivotetaan parempaa, muutos olisi kohti myönteisempää.

Toivotusten ohella uuteen vuoteen kuuluvat myös ennustukset. Ennustan, että tänä vuonna poliittinen älämölö kiihtyy sitä mukaa kuin päivä pitenee. Kliimaksi on 18. huhtikuuta. Toivon reipasta mutta asiallista keskustelua. Ennustan, että toiveeni ei toteudu.

Ennustan Päijät-Hämeen maakunnalle kasvua. Väkimäärä kasvaa tänä vuonna vajaalla 7 000 asukkaalla lähemmäs 210 000 henkilöön. Päijät-Häme säilyttää edelleen paikkansa väestöltään 8. suurimpana maakuntana. Satakunta on kuitenkin edellä vain runsaalla 10 000 hengellä. Toivotan Iitin joka iikan tervetulleeksi Päijät-Hämeeseen!

Ennustan, että rajoitusten poistuttua ihmiset palaavat varsin nopeasti takaisin arkiseen rytmiin. Tämä nähtiin viimekin kesänä, vaikka rokotteen tuomaa laumasuojaa ei silloin ollutkaan. Toivon, että tuleva syksy ei ole edeltäjänsä toisinto.

Ennustan, että FC Lahti pitää paikkansa kuuden parhaan joukossa ja Suomi niiden maiden joukossa, jotka eivät pelaa jalkapalloa Qatarissa 2022.

Sen sijaan EM-kisoissa Suomi pelaa ja palaa niistä kotiin huikeaa arvokisakokemusta ja Tanska-voittoa rikkaampana. Pelicans etenee pudotuspeleihin, jääkiekon MM-kisoissa Suomi on kolmas ja Nastolan Valtteri Bottas uusii hopeasijansa Formula1-sarjassa. Päijät-Hämeessäkin ajetaan ensi kesänä lujaa, nimittäin kaksipyöräisillä Iitissä.

Älypyörätien käyttö lisääntyy kun lumet sulavat. Liisusta keskustelu jatkuu. Ja niin jatkuu keskustelu Ranta-Kartanostakin. Ja sähköyhtiön myynnistä. Ja kunnallisveron korotuksesta. Ja koulujen lakkautuksista. Ja Harjun terveyden maksuista ja jonoista. Ja itäradasta.

Ennustan, että jupina Lahdesta Euroopan ympäristöpääkaupunkina jatkuu myös. Paljon tapahtuu teemavuonna, mutta oleellista on, mitä se jättää jälkeensä. Ympäristöpääkaupunkivuoden tulos mitataan seuraavan kymmenen vuoden muutto- ja työttömyystilastoissa.

Sitten niitä lupauksia. Lupaan äänestää sellaista kuntavaaliehdokasta, joka kykenee esittämään uskottavat keinot Lahden kaupungin talouden tasapainottamiseksi, vetovoiman lisäämiseksi ja työttömyyden alentamiseksi. Näille on myös helpot mittarit: ylijäämä, muuttovoitto ja työttömyysprosentti. Työttömyyden lasku edellyttää sitä, että Lahteen muutetaan töiden perässä.

Lupaan myös käydä hammaslääkärissä, jos saan ajan kahden viikon kuluessa ajanvarauksesta. Hyvää uutta vuotta!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.