Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Brexit-sopu oli laiha mutta tarpeellinen voitto kaikille osapuolille

Koronarokotusten alkaminen kautta Euroopan Unionin ei jäänyt joulun tienoon ainoaksi hyväksi uutiseksi, joka vahvistaa uskoa sen puolesta, että vuodesta 2021 voi tulla parempi kuin vielä jokin aika sitten pelättiin.

Varhain jouluaattona EU ja Britannia kertoivat päässeensä sovintoon tulevasta suhteestaan. Näin varmistui, että osapuolet eivät jää vuodenvaihteessa sopimuksettomaan tilaan Britannian hyvästellessä lopullisesti unionin sisämarkkinat vuoden 2016 kansanäänestyksensä onnettomana seurauksena.

Uusi kauppa- ja yhteistyösopimus ei riitä korvaamaan kaikkia brexitistä koituvia vahinkoja, mutta on puutteineenkin paljon parempi vaihtoehto kuin brexit ilman sopimusta.

Jälkimmäinen olisi ollut vakava takaisku EU:lle ja suoranainen katastrofi Britannialle. Tämän tietäen neuvottelijat jaksoivat pinnistellä kohti toivottua lopputulosta senkin jälkeen, kun takarajat olivat alkaneet paukkua ja sopimukseton brexit ruvennut näyttämään yhä todennäköisemmältä.

Sovun löydyttyä sekä EU että Britannia julistivat itsensä voittajaksi, kuten tapoihin kuuluu vastaavissa yhteyksissä. Molemmat ehkä uskottelivat itselleen joutuneensa tinkimään vähemmän kuin vastapuolensa, tai vähintään ne halusivat antaa ulospäin sellaisen käsityksen varmistaakseen sopimukselle suotuisan vastaanoton kansalaisten ja poliittisten päättäjien keskuudessa.

Jos todellisia voittajia etsitään, niitä ovat yritykset molemmin puolin kanaalia olkoonkin ,että niiden kustannukset kasvavat lisääntyvän byrokratian myötä. Tärkeintä on silti, että kaupankäynti jatkuu ilman uusia tulleja sekä vientiä rajoittavia kiintiöitä, ja riitojen ratkaisemiseksi on sovittu omat menettelytapansa. Tämä tuo talouteen vakautta ja ennustettavuutta säästäen yritykset epätoivotuilta kolhuilta koronakriisin keskellä.

Brexit vain vahvisti EU:n suosiota ja yhtenäisyyttä.

Britanniassa voitonriemu tosin hälvennee siinä vaiheessa, kun EU-eron hintalappu alkaa valjeta kovapintaisimmillekin brexiteereille. Vastuuttomasti viljellyt lupaukset paljastuvat viimeistään silloin katteettomiksi.

Ei brexit halvaksi tule EU:llekaan. Isoja aukkoja jää mm. yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Vahvasti plussan puolelle voidaan silti laskea, että prosessi ei merkinnyt alkua EU:n vähittäiselle murenemiselle, vaikka monet kansallismielisen populismin säikäyttämät asiantuntijat sitä ennustivat.

Kävikin päin vastoin. Brexit vain vahvisti EU:n suosiota ja yhtenäisyyttä tuodessaan kaikkien näkyville hyödyt, joita pitkälle edenneestä integraatiosta koituu jäsenmaille ja niiden kansalaisille. Samalla paljastui sekin, kuinka vaikea yksittäisen jäsenmaan on irtaantua tiiviisti yhteen kasvaneesta unionista.