Lukijalta: Joulu saapuu luoksemme alati uutena ja elämänuskoa antavana

Martti Hannuksela

Näin joulun alla käy usein niin, että vuorovaikutus mystiikan ja arjen välillä käy vilkkaana ja varsinkin silloin, jos heittäytyy löhöilijäksi ja mittaa "hämäränhyssystä" kaikki tehot terapiaksi. Pimeä vuodenaika vaikuttaa myös niin, että se vääntää mieleen alakuloa, ja vain lähestyvä joulun odotus voi tuoda toivoa arkeen.

Nurkkaan ajettuja ei sentään olla, koska katveesta kohoaa mieleen joulupukki sekä ne herkulliset jouluruoat, joita ylenpalttisesti nautimme. Ajat muuttuvat, mutta ei jouluisten perinneruokien aateli, kuten kinkku ja joulutortut. Seitsemän veljestä ne intoutuivat panemaan jouluolutta, josta kehkeytyi selvästi talonpoikaisolutta vahvempaa, ja sen seuraamuksena heidän mökkinsä sitten kärähti.

Joulusiivoukset kyllä kohottavat stressiä, kun on ajettava imuri asemiin sekä käytävä nurkkiin linnoittautuneita villakoiria eliminoimaan. Voittoa edellyttää hyvin suunniteltu strategia, joka tuo lohtua imurin käyttäjälle, sillä puhtaus on hyvän joulumielen edellytys.

Lahden jouluvalot ovat myös ajankohtaa rikastuttava ilmiö ja olemassaolollaan tuovat juuri sitä kaivattua juhlan tuntua. Niin myös voivat kotoisat jouluvalot sekä huolellisesti koristeltu joulukuusi olla niitä symboleja, joita jokainen suomalainen pitää joulun esikuvina.

Entäpä sitten joululahjat, joita ennen muuta lapset odottavat pukilta. Pienikin lahja on eksotiikkaa, ja vanhemmille toisen ihmisen läheisyys elämää suurempi asia.

Pienistäkin asioista voi rakentua joulumieli, joka on sillanrakentaja ihmisten välillä tai jalo johdatus mielentilaan, jossa voi heittäytyä lapsenmieliseksi. Hartaana käy muisto Betlehemin paimenista, joille ilmoitettiin: "Te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä."

Pienikin lahja on eksotiikkaa, ja vanhemmille toisen ihmisen läheisyys elämää suurempi asia.

Lahdessa voi tehdä ikkunakierroksen katselemalla toinen toistaan kauniimpia seimiä. Lahti onkin julistautunut maan seimikaupungiksi, ja torin joulukuusi luo joulumieltä kaikelle kansalle.

Niin sitten on päästy aattoon, ja Suomen Turku juhlistaa maahan joulurauhan, jokaisen sitä hartaudella viettämään. Joulunvietossa me voimme kuulla historian siipien havinaa, joka jokaisena vuotena saapuu luoksemme alati uutena sekä elämänuskoa antavana.

Koronavirus vain on keskellämme, eikä se toivota hyvää joulua, mutta kirjoittaja kyllä sen tekee!

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut