Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Jalkapallostadion jäi paitsioon uusimmassa Kisapuisto-visiossa

Hanke Lahden perinteisen urheilupyhätön Kisapuiston kehittämiseksi alkaa yhä enemmän muistuttaa koronavirusepidemiaa. Molemmat kun ryöpsähtävät aina silloin tällöin hiljaiselosta kiihtymisvaiheeseen vain asettuakseen taas rauhallisemmalle tasolle aikansa rellestettyään.

Kisapuistoon on visioitu eritoten jalkapallostadionia jo vuosikymmenet. Tuorein ponnistus sai alkunsa Lahden urheiluhalliyhdistyksen aloitteesta syksyllä 2015, mistä lähtien sitä on pyöritelty edestakaisin kaupungin byrokratiassa. Varmuutta ei ole silti saatu kuin siitä, että hanke ei toteudu ainakaan aloitteen alkuperäisen tekijän voimin.

Tuorein ryöpsähdys nähtiin viime viikolla. Kolme hyvin tunnettua lahtelaista urheilupersoonaa Harri Kampman, Pekka Mäki-Reinikka ja Juha Viljamaa toivat julki Kisapuiston kehittämiseksi oman näkemyksensä. Sitä täydensivät arkkitehti Pokko Lemminkäisen loihtimat havainnekuvat.

Lahden Kisapuiston uusi stadion voisi olla hiilineutraali – "Toivottavasti vuoden päästä olisi jo paljon tapahtumassa"

Kolmikolla on taustaa jalkapallosta, yleisurheilusta ja hiihtolajeista, mutta liikkeelle miehet korostivat lähteneensä vain omalla epävirallisella valtakirjallaan. Johtoajatuksena on saada Kisapuistosta ja sen viereisestä Pikku-Vesijärven puistosta ympärivuorokautinen liikuntakeidas, joka ei palvelisi vain yhtä ryhmittymää vaan kaikkia lahtelaisia ja miksei matkailijoitakin.

Visiossa on paljon hyvää. Toki Kisapuisto on jo nykyisellään kiitettävän monipuolinen tyyssija varsinkin eri palloilulajien harrastajille. Tässä ehdotuksessa on uutta, että suorituspaikkoja nykyaikaistettaisiin ja käyttäjäkuntaa laajennettaisiin myös esimerkiksi hiihtäjien, lenkkeilijöiden ja pyöräilijöiden suuntaan. Ajatusta on helppo kannattaa.

Mikään ei estäne poimimasta rusinoita pullasta .

Vision heikkous on, että se ei vastaa lainkaan Kisapuiston jalkapallokentän pääkäyttäjien kipeimpiin tarpeisiin. Visionäärit eivät itsekään kutsu kokonaisuuteen sisällyttämäänsä jalkapalloareenaa stadioniksi, eikä se sellaiseksi kelpaisikaan edes kansallisilla kriteereillä. Stadionhankkeen venymiseen turhautunut FC Lahden johtoporras on jo tehnyt asian täysin selväksi.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja eräät johtavat poliitikot ovat kiitelleet vision kokonaisvaltaisuutta, mutta harva heistäkään pitää sitä toteuttamiskelpoisena sellaisenaan. Mikään ei silti estäne poimimasta rusinoita pullasta.

Tällä valtuustokaudella päätöksiä tuskin ehditään tehdä, mutta mikäpä hätä tässä olisikaan, viime kauden puolivälissä aloitetussa projektissa. Sen valmistumista odoteltaessa ehtii maahamme nousta jälleen ainakin yksi uusi jalkapallostadion. Se valmistuu vahvasti kunnallisenkin myötävaikutuksen turvin Tampereelle, missä stadionhanke ja paikallinen huippujalkapallo näyttävät nauttivan paljon vankempaa poliittista tukea kuin Lahdessa.