Lukijalta: Avioliitto, turvallinen paikka seksille

Aki Lahti

Sohvi Auvinen murehti Esalaisessaan (ESS 11.12.) seksuaalikasvatuksen puutetta peruskoulussa ja kuinka some joutuu korvaamaan tämän puutteen.

En kirjoita siitä, että vanhempien vastuulla on lastensa kasvattaminen. Koulut, harrastustoiminta ja vaikkapa seurakuntakin vain tukevat sitä. Enkä mieti edes sitä, olisiko peruskoulun opetussuunnitelmaa tältä osin syytä päivittää vai ei. Sen sijaan mietin oikeaa paikkaa seksille ja sitä kautta myös seksuaalisuuden ja seksin parempaa toteutumista. Siihen lienee Auvinenkin pyrkimässä.

Perinteisesti Suomessa on ajateltu, eniten luterilaisuuden vaikutuksesta, että seksin harrastamisen ainoa oikea paikka on avioliitto. Nykyään tätä pidetään vanhentuneena, jopa vahingollisena näkemyksenä. ”Enhän osta autoakaan koeajamatta”, sanotaan.

Onko tämä sittenkään huono näkemys? Mikä on useimpien naisten näkökulmasta tärkeintä hyvässä seksissä ja ihanassa seksuaalisuudessa? Turvallisuus. Se, että voi kokea olonsa turvalliseksi ja luottaa kumppaniinsa. Tieto siitä, että toinen ei ivaa tai ole menossa mihinkään, vaikka taitoni seksin saralla olisivat huonot tai vaikka en joka kerta haluaisikaan seksiä.

Mikä voisi olla paras paikka tällaisen mahdollistumiselle? Pysyvä, sitoutunut parisuhde – avioliitto, jossa turvallisesti voi tutustua toiseen myös seksuaalisesti ja myös harjoitella seksiä vailla pelkoa hylkäämisestä, liitto, jossa julkisesti lupaudutaan toiselle pysyvästi.

En usko, että kenenkään mielestä hyvä lähtökohta kestävälle ihmissuhteelle on mahdollisimman monta seksipartneria taustalla. Ensimmäisen kerran ei tarvitse olla taivaallinen, avioliitossa on turvallista kuunnella toista ja harjoitella.

Neuvoja saa esimerkiksi avioliittoleireillä, joilla puhutaan seksuaalisuudestakin suoraan. Niille ei tarvitse mennä vasta, kun tulee kriisi, vaan näitä asioita voi harjoitella vuodesta toiseen.

Mikä on useimpien naisten näkökulmasta tärkeintä hyvässä seksissä ja ihanassa seksuaalisuudessa? Turvallisuus.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut