Pääkirjoitus: Oikeusvaltiolla on velvollisuutensa, mutta al-Holista kotiutettuja ei pidä jättää Suomessakaan oman onnensa nojaan

Erityisedustaja Jussi Tannerin mukaan lasten kotiuttaminen al-Holin leiriltä ilman äitejä ei onnistu oikeudellisesti eikä käytännössä. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Oppositiosta ärähdettiin, mutta hallitus pysytteli vaiti, kun ulkoministeriö vahvisti sunnuntaina kotiuttaneensa kaksi suomalaista äitiä kuusine lapsineen al-Holin pahamaineiselta leiriltä Syyriasta.

Ensi kertaa valtio lennätti omalla kustannuksellaan myös aikuisia takaisin Suomeen suoraan leiriltä. Ulkoministeriön aktiivisuuden taustalla on ollut hallituksen vuoden takainen periaatepäätös pyrkiä palauttamaan al-Holista kaikki suomalaiset lapset, mihin Suomea oikeusvaltiona tosin velvoittaisivat ilmankin kaikki lasten oikeuksia vaalivat sopimukset.

Hallituksen linjanveto nostatti eduskunnassa aikanaan paljon porua. Jo silloin tiedettiin, ettei leiriä valvova kurdihallinto luovuta lapsia ilman äitejä. Ja monella al-Holin suomalaisellakin naisella on ollut yhteys terroristijärjestö Isisiin, mistä syystä suojelupoliisi arvioi heidän lisäävän terrorismin uhkaa palatessaan.

Al-Holin leirillä asuneet kaksi naista ja kuusi lasta on kotiutettu Suomeen – Yle ja HS: Suomen viranomaiset hakivat heidät leiriltä

Tälläkin kerralla useimmat arvostelijat ottivat hampaisiinsa eritoten kotiutettujen lasten äidit, joista toisen tiedetään julkaisseen takavuosina Isisin hirmutöitä tukevaa propagandaa. Puheenjohtaja Sari Essayah (kd.) syytti hallituksen ottavan kovia riskejä suomalaisten turvallisuudella. Jussi Halla-aho (ps.) epäili ajoitusta harkituksi, jotta polttava kysymys ehtisi jäähtyä eduskunnan joulutauon aikana.

Myös Petteri Orpo (kok.) kiirehti ensin sysäämään hallituksen niskoille vastuun siitä, että terroristiseen toimintaan osallistuneet joutuvat vastuuseen teoistaan. Myöhemmin Orpo heltyi antamaan tukensa itse palautukselle. Hänet saivat suopeaksi virkamiehet, jotka hallitus heitti susille valottamaan taustoja vastuuministereiden puolesta.

Henkilökohtaisista riskiarvioista on hyvä aloittaa.

Ulkoministeriön erityisedustaja Jussi Tanner korosti jälleen kerran, että yksin perustuslaki ja kansainväliset sopimukset velvoittavat viranomaisiamme turvaamaan lasten oikeudet sikäli kuin mahdollista. Al-Holissa se ei onnistu, joten ainoa ratkaisu oli kotiuttaa heidät ja tuoda äidit mukana, koska ilman äitejä se ei käy.

Suojelupoliisinkin kanssa neuvotellut Tanner ei ollut saanut tietoonsa sellaista turvallisuusuhkaa, jonka perusteella kotiuttaminen olisi pitänyt jättää tekemättä. Ja totta on, että naisten ja lasten jääminen ääriajattelua kihisevälle leirille voisi olla suurempi uhka kuin tuoda heidät kotimaahansa.

Silti viranomaistemme ei pidä jättää kotiutettuja Suomessakaan oman onnensa nojaan. Lasten oikeuksien toteutuminen, kotona tai huostassa, on varmistettava. Sen ohella on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta kukaan palanneista ei ryhdy harjoittamaan täällä terrorismia tai edes sitä tukevaa toimintaa. Henkilökohtaisista riskiarvioista on hyvä aloittaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut