Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Sitouttamattomuuteen kouluissa ja päiväkodeissa – olisiko kummallista, jos työpaikalla kävisi pappi pitämässä aamuhartauksia parin viikon välein?

Olisiko kummallista, jos työpaikalla kävisi pappi pitämässä aamuhartauksia parin viikon välein ja jos ”koko työyhteisö” kuljetettaisiin kirkkojumalanpalvelukseen kolme neljä kertaa vuodessa? Parantuisiko tilanne, jos osallistumiskyselyyn ”kielteisesti” vastanneille ”osallistumattomille” järjestettäisiin jotain muuta ohjelmaa, mikäli tarvetta ilmenisi? Tuntuisiko luontevalta velvoite paljastaa työpaikalla oma uskonnollisuutensa tai uskonnottomuutensa kaikille?

Jos tuo ei tunnu kivalta, pyytäisin miettimään, miksi peruskoulu ja päiväkoti yhä asettavat lapset vastaavaan tilanteeseen, tai oikeastaan lapsen vanhemmat, lastensa kautta; velvoittaa julkiseen uskonnolliseen tai katsomukselliseen valintaan, ”jos tarvetta ilmenee”.

Kun kasvatus- ja opetussuunnitelmien mukaan opetuksen ja varhaiskasvatuksen tulee olla ”uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta”, eivätkö siihen liitetyt hartaudet ja jumalanpalvelukset ole kummallisia? Onhan usein toistuva, vuosia jatkuva kollektiivinen uskonnonharjoitus sitouttavaa jos jokin.

Perustuslakivaliokunta on päättänyt, ettei uskonnollisia tilaisuuksia eikä toimituksia päiväkodissa kielletä. Olisiko kuitenkin niin, että kaikkea, mitä ei ole erikseen kielletty, ei ole asianmukaista eikä hyvä tehdä? Kollektiivisten uskonnonharjoitustilaisuuksien liittäminen päiväkodin tai koulun ohjelmaan ei ole nykyisten lakien eikä varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmien mukaista.

Päiväkodeissa ei edes ole henkilöstöä lapsiryhmän kahtiajakoon uskonnollisen ohjelman takia. Peruskouluissa kahden rinnakkaisen ohjelman organisointi aiheuttaa ylimääräistä.

Jos ei halua omalle työpaikalle uskonnollisia tilaisuuksia, kantansa voi kertoa myös lapsen päiväkodille ja koululle. Myös ne ovat työpaikkoja.

Olisiko niin, että kaikkea, mitä ei ole erikseen kielletty, ei ole hyvä tehdä?

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan uskonnon tai katsomuksen saa paitsi julkistaa myös pitää omana tietonaan; se katsotaan arkaluotoiseksi tiedoksi, jota koskee yksityisyyden suoja. Uskonnonharjoitus on luonteeltaan yksilöiden ja perheiden sekä seurakuntien asia, ei päiväkodin ja koulun tehtäviin kuuluva asia.

Kirjoittaja on filosofian maisteri ja yhdenvertaisuusasioiden neuvottelukunnan jäsen.