Lukijalta: Valtuuston keskustelukulttuurin on muututtava – nyt valtuutetut jättävät käyttämättä puheenvuoroja ikävien reaktioiden pelossa eivätkä keskustelut heijastele valtuuston todellista tahtotilaa

Mika Kari, Juha Rostedt

Kannamme huolta Lahden kaupunginvaltuuston vallitsevasta keskustelukulttuurista. Koemme, että kulttuuri on mennyt viime vuosina oleellisesti huonompaan suuntaan. Yhä useammin kaupunginvaltuustossa käytetään vähätteleviä ja ilkeilyn täyteisiä puheenvuoroja, joissa kanssavaltuutettuja ymmärretään tarkoituksella väärin ja syyllistetään toiminnastaan, sekä demokraattisesti tehdyistä päätöksistä.

Valtuustosalin ulkopuolella keskustelukulttuurin huonontuminen näkyy repivinä sosiaalisen median keskusteluina. Sosiaalisessa mediassa toisten valtuutettujen päämääriä ja motiiveja kyseenalaistetaan jopa valheellisin väittämin, sekä kokouksissa käytettyjä puheenvuoroja irrotetaan asiayhteydestä. Samalla asioiden todellinen puoli hämärtyy.

Tulimme molemmat valituiksi Lahden valtuustoon ensimmäisen kerran vuoden 2004 kuntavaaleissa. Siksi tiedämme, että toisenlainenkin keskustelukulttuuri on mahdollinen. Vaikka viidentoista vuoden ajanjaksoon mahtuu hyvin erilaisia vaiheita, pystyttiin ennen asioista keskustelemaan asioina ilman, että ihmiset riitelivät.

Paikallisessa päätöksenteossa ihmiset ja asiat ovat lähellä toisiaan. Koska kunnissa ei ole valtakunnan politiikasta tuttua hallitus–oppositio-jakolinjaa, yhteistyön tekemiseen puolueiden välillä on paremmat edellytykset. Tämä on ollut paikallisen päätöksenteon ja koko suomalaisen yhteiskunnan kiistaton vahvuus.

Kuluvalla valtuustokaudella olemme kulkeneet kiihtyvällä tahdilla pois tältä polulta, jonka edeltäjämme näissä luottamustehtävissä viitoittivat. Valtuustotyön arjessa rikkinäinen keskustelukulttuuri on näkynyt muun muassa siinä, että valtuutetut jättävät käyttämättä puheenvuoroja joidenkin valtuutettujen reaktioiden pelossa.

Valtuustossa käydyt keskustelut eivät enää heijastele kaikessa laajuudessaan valtuuston todellista tahtotilaa, eikä rakentavaa vuoropuhelua useinkaan synny keskinäiseltä negatiiviselta sanailulta.

Demokratian perusta murenee, jos kansalaiset eivät vallitsevan keskustelukulttuurin vuoksi halua lähteä mukaan ehdokkaiksi vaaleihin.

Kukaan ei ole kieltänyt sitä, etteivätkö valtuutetut saisi olla keskenään eri mieltä. Päinvastoin. Kaupungin asioista ja niiden hoitamisesta on voitava debatoida ja esittää kriittisiäkin näkemyksiä. Eroa on kuitenkin sillä, miten asioista keskustelemme ja sovitamme yhteen näkemyksiämme. Toisten valtuutettujen mielipiteitä tulee kunnioittaa, vaikka asioista ei olisikaan aina samaa mieltä. Tälle periaatteelle rakentuu terve keskustelukulttuuri.

Kuntalaki edellyttää, että luottamushenkilöiden tulee toimia tehtävässään arvokkaasti ja tehtävän edellyttämällä tavalla. On meidän kaikkien valtuutettujen vastuulla rakentaa Lahteen sellaista keskustelukulttuuria, joka on avoin, kunnioittava ja erilaiset mielipiteet salliva. Terve keskustelukulttuuri on myös avain siihen, että pystymme tekemään kaupungin ja asukkaiden kannalta parhaita mahdollisia päätöksiä.

Keskustelukulttuuri on ikkuna politiikan todellisuuteen. Etenkin näin kuntavaalien alla meillä valtuutetuilla on vastuu siitä, millaisena paikallinen päätöksenteko näyttäytyy ulospäin. Demokratiamme perusta murenee, jos kansalaiset eivät vallitsevan keskustelukulttuurin vuoksi halua lähteä mukaan ehdokkaiksi vaaleihin. Koko kaupungin edun mukaista on, että luottamustoimiin hakeuduttaisiin mahdollisimman laajasti eri taustoista.

Kirjoittajista Kari on Lahden kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja (sd.) ja Rostedt kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja (kok.).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.