Pääkirjoitus: Hyvinvointiyhtymässä päästiin tuolileikeistä asiaan

Lahden Jari Salonen (kok.) kelpasi vihdoin myös maakunnan kokoomuslaisille yhtymäkokouksen puheenjohtajaksi. Sami Lettojärvi

On suorastaan masentavaa joutua toteamaan, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän viimeisimmän yhtymäkokouksen huomiota herättävin uutinen oli, että kokoukselle saatiin valittua puheenjohtaja ilman mitään mutinoita. Nuijan sai käteensä lahtelainen Jari Salonen (kok.) muiden esitysten jäädessä tällä kertaa puuttumaan.

Normaalisti rutiininomaisesti tehtävä päätös nousi uutiseksi sen vuoksi, että siinä on onnistuttu vain satunnaisesti yhtymäkokouksen puolitoistavuotisessa historiassa. Paljon useammin varsinainen puheenjohtaja on jäänyt valitsematta ja asiat jouduttu nuijimaan pöytään varapuheenjohtajan johdolla.

Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous toki poikkeaa kuntien ja useimpien kuntayhtymienkin korkeimmista päättävistä toimielimistä siinä, että sille valitaan puheenjohtaja joka kerta erikseen. Harvinaisuus yhtymäkokous on myös sikäli, että siellä tehtäviä päätöksiä ei ratkaista pelkästään yksittäisillä äänillä, vaan niiden taakse on saatava myös riittävä määrä yhtymän jäsenkuntia.

Tämä erikoisuus otettiin sääntöihin pienten kuntien suojaksi suurta Lahtea vastaan, mutta harva osasi ennakoida siinä piilevän sudenkuopan, joka pahimmillaan voi halvaannuttaa päätöksenteon paljon merkittävimmissäkin asioissa kuin kokouksen henkilövalinnoissa. Olisiko tullut aika tarkistaa sääntöjä?

Puheenjohtajavaali ei tällä kertaa mennyt konkeloon, koska Lahden ja maakunnan kokoomuslaiset näyttivät vihdoin päässeen sopuun siitä, kuka voitiin istuttaa kokoomuksen täytettäväksi sovitulle paikalle. Toivottavasti sopu on pysyvää laatua, jotta viimeisiään vetelevän vaalikauden lopuissakin yhtymäkokouksissa päästään keskittymään oikeisiin asioihin toistuessaan yhä naurettavammalta näyttäneen tuolileikin asemesta.

Oikeista asioista tulee tuskin jatkossakaan pulaa tietäen murroksen, jossa hyvinvointiyhtymä parhaillaan rämpii yhdessä kaikkien muidenkin sote-alan toimijoiden kanssa.

Olisiko tullut aika tarkistaa sääntöjä?

Viimeksikään yhtymäkokouksella ei ollut käsiteltävänään sen vähäisimpiä asioita kuin 780 miljoonan euron budjetti, joka kuntien helpotukseksi on monia edeltäjiään tukevammalla pohjalla epävarmoista ajoista huolimatta.

Ennakoitavuutta hyvinvointiyhtymän ensi vuoteen on omiaan tuomaan Terveystalon päätös vetää pois ilmeisen perusteeton valitus, joka koski yhtymäkokouksen päätöstä perustaa yhteisyritys Mehiläisen kanssa. Näin yhtymällä on yksi huoli vähemmän, kun se valmistautuu yhdessä kumppaninsa kanssa aloittamaan sote-keskusten toiminnan Lahdessa, Iitissä ja Kärkölässä vuoden vaihtuessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.