Lukijalta: Luontomuseo Lahteen ei ole realistinen hanke

Helena Ahonen

Lahti on havittelemassa erä- ja luontokulttuurimuseota, kirjoitti Etelä-Suomen Sanomat 11.12.2020. Kaupunginhallituksen esityslistalla on kerrottu varsin puutteellisesti museon talousvaikutuksista kaupungin talousarvioon.

Esityslistan mukaan suunnittelussa on tavoitteena 100 000 vierailijaa vuodessa. Museolle on tarkoitus rakentaa noin 6 000 neliömetrin tilat, jotka toimisivat pysyvien ja vaihtuvien näyttelyiden lisäksi tapahtumien, koulutuksen ja opastuksen toiminnallisena keskuksena. Museon rakentamisen arvioidaan maksavan 5 000 euroa neliömetriltä ja näyttelyrakentamisen 1 500–2 000 euroa neliöltä.

Investointikustannukset arvioidulla 30 prosentin tukiosuudella vaihtelevat välillä 16–22,5 miljoonaa euroa. Lisäksi poistuvien parkkipaikkojen tilalle on rakennettava pysäköintilaitos, jonka kustannukset ovat 2,3–6,3 miljoonaa.

Kaupunginhallituksen esityslistalta ei löydy laskelmia siitä, mitä museon ylläpitäminen maksaa henkilöstö- ja vuokrakuluineen vuodessa?

Jos oletetaan, että 6 000 neliön rakennuksesta näyttelytilaa on 70 prosenttia, perustamiskulut pelkän näyttelyrakentamisen osalta olisivat edellä kuvatun perusteella 6,3–8,4 miljoonaa euroa. Vaikuttaa epärealistiselta, kun kaupunginmuseo ylläpitää nykyään neljää museota vuosittain noin kuuden miljoonan euron budjetilla, johon sisältyy myös näyttelyrakentaminen. Lisäksi museon henkilötyövuosiin kaupunki saa vielä merkittävästi valtionosuutta.

On muistettava myös nykyisten kulttuurilaitosten ja museon talousarvioon tehdyt laajasti toimintaa heikentävät säästöt. Museon kohdalla näyttelyrakentamiseen kohdistuneet ostopalvelusäästöt ovat erittäin kovat, kun huomioidaan vielä tulevan LAD-museon vaatimat uudet resurssit. Museon säästöt ensi vuoden budjetissa olivat Etelä-Suomen Sanomissa 18.11.2020 julkaistun jutun mukaan 160 000 euroa aikaisemmin jo tehdyn 220 000 euron leikkauksen lisäksi.

Toivottavaa olisi, että kaupunki keskittyisi nykyisten lahtelaisten museoiden ja kulttuurilaitosten sekä uuden LAD:in tukemiseen.

Tätä taustaa vasten uuden luontomuseon hakeminen vaikuttaa todella oudolta ja huonosti perustellulta hankkeelta. Toivottavaa olisi, että kaupunki keskittyisi nykyisessä vaikeassa taloustilanteessa ja myös tulevaisuudessa olemassa olevien lahtelaisten museoiden ja kulttuurilaitosten vahvuuksien ja tulevan uuden taide- ja designmuseo LAD:in tukemiseen.

Kirjoittaja on kauppatieteiden maisteri.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut