Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Sodat eivät ole olleet ratkaisu mihinkään, eivätkä tule olemaan

Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoitus 12.12.2020 käsittelee äskettäin julkaistun maanpuolustuksesta tehdyn mielipidekyselyn tulosta. Tämän mukaan maanpuolustustahto hiipuu ja asevelvollisuuden itsestäänselvyys horjuu. Vuosituhannen vaihteen jälkeen koko väestön osalta puolustustahdon suunta on ollut laskeva. Erityisesti vieraantuminen maanpuolustuksesta koskee naisia ja alle 35-vuotiaita.

Ei ole sattuma, että kysyttäessä Suomen turvallisuuteen liittyvistä huolenaiheista, kymmenen kärkisijan joukossa ei ollut mainintaa sotilaallisista uhista. Näyttäisi siltä, että suomalaiset ovat valistuneita ja aikaansa seuraavia kansalaisia.

Sinisilmäisyydestä ei voi olla kysymys. Olemme aktiivisesti unohtamassa vanhat itsenäisyytemme alun kansalaissodan ja maailmansotien järjettömyydet.

On arveluttavaa yrittää vahvistaa mielikuvaa, että jännitteet Suomen lähialueilla lähentelisivät kylmää sotaa. Päinvastaista viestiä kertoo se, että Itämerellä NordStream2-kaasuputken rakennustyöt jatkuvat. Putki on saksalaisten ja venäläisten yritysten yhteishanke. Myös suomalainen Fortum on osallisena. Rakennustyöt olivat keskeytyksissä yli vuoden Yhdysvaltojen pakoteuhan vuoksi.

Suomen tulisi pysyä poissa valtapoliittisista rakenteista, erityisesti sotilaallisista. Sodat eivät ole olleet ikinä mikään ratkaisu mihinkään, eivätkä tule olemaan. Siksi liittoutumattomuus on arvokkainta itsenäisyyttä.

Me emme tarvitse liitoksissaan natisevaa ja eripuraista Natoa. Me emme tarvitse miljardien hävittäjähankintoja. Maailma on muuttunut. Antiikin aikana sotilaat saatiin tarttumaan miekkaan sanoilla: ”Parempi kuolla pää pystyssä, kuin elää polvillaan.” Heillä ei ollut vaihtoehtoja, toisin kuin meillä.

Maanpuolustuksen uskottavuutta voidaan kehittää kokonaisuutena. Tähän löytyy sekä sotilaallisia että rauhanomaisia keinoja.

Tulevaisuuden tehokkaimmat aseet ovat ”Sanat ja Satelliitit”. Viestinnällä voi saada aikaan hyvää, mutta myös paljon pahaa. Se, joka hallitsee avaruuden, voi ottaa haltuunsa planeettamme maan.

Voimme kunnioittaa niitä uhrauksia ja saavutuksia, joita edeltäjämme ovat Suomen hyväksi tehneet. Yhdessä voimme raivata tietä eteenpäin kaikilta osin turvalliselle, elinkelpoiselle ja itsenäiselle Suomelle.

Olen edelleen sitä mieltä, että Suomen maanpuolustuksen uskottavuutta ja tehokkuutta voidaan pitkällä tähtäimellä kehittää kokonaisuutena. Tähän löytyy sekä sotilaallisia että rauhanomaisia keinoja.