Lukijalta: Kuka vastaa, että ikäihmiset pysyvät mukana digiloikassa?

Katriina Haapakangas, Marja Leena Leinonen

Kun julkinen palvelun tuottaja – kunta, kuntayhtymä tai valtio – vie palvelunsa verkkoon, on sillä oltava myös velvollisuus huolehtia, että ikäihmisillä on todellinen mahdollisuus käyttää näitä palveluja. Erityisen ajankohtaista tämä on sosiaali- ja terveysalan laajenevien etäpalvelujen kohdalla.

Loistava kirjoitus 12.12.2020 Etelä-Suomen Sanomien Esalaisessa yhteiskuntatoimituksen esimieheltä Kimmo Kankaalta otsikolla Kaveria ei jätetä, paitsi kenties digiloikassa. Kimmo Kangas viittaa myös Kansallisen senioriliiton 10.12.2020 esittämän vetoomukseen, että sotessa tulee nyt keskittyä ikäihmisten palveluiden uudistamiseen.

Hoitoa, hoivaa ja tukea pitää saada ennaltaehkäisevästi, matalalla kynnyksellä ja digitaalisesti. Ikäihmiset tarvitsevat sote-palveluita tueksi erilaisiin elämäntilanteisiin.

Kaikki ikäihmiset on koulutettava mahdollisuuksien mukaan käyttämään sosiaali- ja terveyspalveluiden teknologiaa. Heille on tarjottava tarvittaessa mahdollisuus tietokoneen käyttöön, ja heidät on opastettava digitaalisten välineiden käyttöön.

Nettiyhteyden on toimittava katkeamatta, ja se on saatava jokaisen ikäihmisen käyttöön.

Ikäihmiset ovat terveyspalvelujen suurin käyttäjäryhmä. Etäpalvelut parantavat palvelujen saatavuutta.

Kaikki ikäihmiset on koulutettava mahdollisuuksien mukaan käyttämään sote-palveluiden teknologiaa.

Sote-uudistuksen myötä digitalisoituvat palvelut voidaan nähdä myös lähipalveluina. Tuohan verkko mahdollisuuden saada palvelua kotiin ja kohdata kasvokkain palvelua tarjoava henkilö – sairaanhoitaja tai lääkäri.

Tämä kaikki edellyttää kuitenkin, että ikäihmisellä on riittävää osaamista ja verkkoyhteyteen tarvittavia laitteita käytössään. Eikä pidä unohtaa sitä, että joskus nuo asiat puuttuvat myös nuoremmilta!

Kirjoittajista Haapakangas on Hämeen eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunnan puheenjohtaja ja Leinonen varapuheenjohtaja.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut