Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Hilkka Kemppi: Esitystä Asikkalan kouluverkon supistamisesta ei perusteltu pedagogisilla syillä, opetus on laadukasta kaikkialla kunnassa

Demokratia on puhunut, ja kunnanvaltuusto päätti säilyttää Asikkalassa neljä ala-astetta. Aiemmin valtuusto on lähes yksimielisesti päättänyt rakentaa uuden yläasteen ja lukion. Niitä meillä on kunnassa vain yksi. Anianpellon 1–2-luokkien koulua tarkastellaan alkuperäisen esityksen mukaisesti noin vuonna 2024.

Asikkala valitsi polun, jonka myötä palvelut tuovat turvaa lähellä ihmistä jatkossakin. Minusta on helpompaa myötäillä virkamiesten pohjaa kuin ajatella itse. Tällä kertaa valtuuston enemmistö ajatteli pohjasta poikkeavasti.

Tärkeintä on, että lasten koulutus on laadukasta. Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoituksessa 13.12. viitattiin, että esitykseen Asikkalan kouluverkon supistamisesta olisi ollut pedagogiset perusteet. Näin ei kuitenkaan ollut, sillä esimerkiksi kouluverkkoselvityksen mukaan opetus on laadukasta kaikkialla kunnassa. Tilanne oli ennemminkin päinvastainen. Kouluverkon muutokset olisivat tarkoittaneet esityksen mukaan opetusryhmien lapsimäärien kasvattamista Aurinkovuoren koulussa, minkä on nimenomaan tutkittu heikentävän opetuksen laatua.

Pidän tärkeänä, että kunnan päätöksenteko on ennakoitavaa. Erityisesti kouluverkon kohdalla ennakoinnin merkitys korostuu, sillä kouluilla on merkitystä ihmisten muuttovalintojen kannalta. Palveluverkkoselvityksessä selvisi, että Vesivehmaa on selvästi kasvava kylä, kun koulun oppilasmäärä kasvaa vuosi vuodelta. Se on positiivinen asia, johon vihdoin saamme ratkaisua rakentamalla kouluun kaksi uutta luokkatilaa valtuuston päättämällä tavalla.

Kylän vetovoima tuo kuntaan verotuloja. Korona on myös entisestään kiihdyttänyt ihmisten hakeutumista väljemmille vesille, mikä virkistää näkymiä.

Asikkalan strategiana on tarjota hyvät edellytykset vakinaiseen asumiseen kaikkialla kunnassa neljällä palvelukeskuksella. Asikkala saa myös yli 136 000 euroa saaristokuntalisää valtiolta vuosittain vesien aiheuttaman rikkonaisen palvelurakenteen vuoksi. Erityisesti tämä koskee palveluiden osalta Kalkkisten aluetta.

Äänestys oli lähikoulujen voitto, ja se osoittaa, että Asikkala haluaa kasvaa.

Oppilaiden vähentyessä lähivuosina henkilöstökulut vähenevät erityisesti Vääksyn alueella. Tilojen kohdalla käyttö- ja investointimenoja kyetään pienentämään päätöksen mukaisella huolellisella suunnittelulla.

Esimerkiksi Vääksyssä sijaitsevan Anianpellon koulun jatkoa päätettiin alkuperäisen esityksen mukaisesti tarkastella viimeistään vuosikymmenen puolessavälissä. Voisi hyvinkin olla perusteltua, että Vääksyn koulupalvelut olisivat saman katon alla siitä eteenpäin, kun Anianpellon rakennus vaatii peruskorjausta.

Toisin kuin pääkirjoituksessa annettiin ymmärtää, kouluverkon tärkeimmäksi supistamisen syyksi ei esitelty taloudellista painetta. Koulujen vaatimien resurssien kasvu on nimittäin melko maltillista, ja kunnan lainamäärä on tulevaisuudessakin keskiarvoa pienempi.

Pärjäämme nykyverkolla vähintään vuosikymmenen puoleenväliin, jotta näemme koronan tuomat vaikutukset, lapsimäärien kehityksen ja saamme viipyvän Vääksyn yhteiskoulun remontin poikkeusajan hoidettua. Syntyvyyden osalta Asikkalassa on koettu orastava taitekohta, kun lapsia syntyy tänä vuonna toistakymmentä enemmän kuin vuosi aiemmin.

Äänestys oli lähikoulujen voitto, ja se osoittaa, että Asikkala haluaa kasvaa. Ala-aste ja varhaiskasvatus ovat jatkossakin lähipalveluja, yläaste ja toinen aste löytyvät kotikunnasta, koulumatkat ovat kohtuullisia ja opetukseen, tunnetaitokasvatukseen ja oppilashuoltoon on panostettu. Tervetuloa meille asumaan vakituisesti.

Kirjoittaja on Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja, Opetushallituksen johtokunnan jäsen.