Lukijalta: Kaupunkisuunnittelusta porvarilliseen tapaan syntyy mielikuva, että kaupunkia suunnitellaan lähinnä maksavia asiakkaita varten

Pertti Salminen

Kaupungin kehittäminen liikeyrityksen tapaan ei kuulosta lupaavalta. Antti Pohja kirjoitti aiheesta Etelä-Suomen Sanomien mielipideosastossa.

Syntyy mielikuva, että tällöin kaupunkia suunnitellaan lähinnä maksavia asiakkaita varten. Menet istumaan esimerkiksi puistoon nauttiaksesi kauniista kesäpäivästä, niin hetken päästä sinua kehotetaan poistumaan, jos et osta mitään. Puistoon pääsy saattaa edellyttää kallista autopaikkaa, joka maksaa sitä enemmän, mitä pitempään puistossa oleskelet.

Paitsi puiston käyttäjää, myös kaupungin asukkaita aletaan seuloa sen mukaan, mikä on heidän maksukykyisyytensä. Tämä taas ohjaa rakentamista palatsien suuntaan siinä toivossa, että kaupungin asukkaiksi saataisiin miljonäärejä.

Vähätuloisia ei toivota. Päin vastoin ryhdytään toimenpiteisiin, joilla he saataisiin pois näkyvistä lopullisesti. Esimerkiksi vastaanotolle pääsyä venyttämällä.

Lahden keskustaa pitää kehittää kuin yritystä – perimmäinen kysymys ei ole, miten sinne pääsee, vaan miten siellä viihtyy

Hyvin yrityssuunnitellussa kaupungissa asuisivat luultavasti vain miljonäärit. Ei tosin kauan, vaan hetken päästä vain parhaiten maksavat miljonäärit, koska rahantulohan pitää maksimoida ja huonosti tienaava miljonääri on tietysti rasite sekin.

Yrityssuunnittelu tähtää maksimaaliseen rahankeräämiseen, joka on helpoiten toteutettavissa hintaa korottamalla ja maksujen määrää lisäämällä. Tyypillisesti tämä lisäraha valuu porvarillisiin tarkoituksiin hurskaalla vakuuttelulla, että hetken päästä kerätty raha rupeaa niin kutsutusti poikimaan.

Vähätuloisia ei toivota. Päin vastoin ryhdytään toimenpiteisiin, joilla he saataisiin pois näkyvistä lopullisesti.

Sen sijaan ne asiat pyritään poistamaan, jotka kuluttavat rahaa. Ongelmien ratkaisu kuluttaa tyypillisesti rahaa, joten ongelmia ei yleensä ratkaista. Vakiovastaus on tällöin, etteivät rahat riitä tai ettei ole riittävästi resursseja.

Ongelmien ratkaisu edellyttää laajempaa yksikköä kuin liikeyritys. Se edellyttää myös toisenlaista päätöksentekojärjestelmää. Myös muilla kuin omistajilla pitää olla tasavertainen mahdollisuus osallistua.

Onkin ollut ilahduttavaa seurata keskustelua, jossa erilaisten tukien saamisen ehtona on demokratian toteutuminen.

Eteläinen kehätie imaisi jo rekka-autoja kauemmas Lahden keskustasta – kaupungin omissa liikennemuutoksissa on pakka vielä aivan levällään

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut