Lukijalta: Käynnistyykö lukio-opetuksen yhtiöittäminen Liisun varjossa?

Seppo Korhonen

Lahden kaupunginvaltuustossa on ensi maanantaina käsiteltävänä Liisu-liikennesuunnitelman lisäksi merkittävä hallintosääntö, joka on kuntien hallinnon ja toiminnan keskeinen ohjausväline.

Kun Lahden kaupunginvaltuustossa toukokuussa 2019 päätettiin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymävaltuustomallin muuttamisesta yhtymäkokousmalliksi, pidin muutosta demokratian kaventamisena ja askeleena kohti hyvinvointiyhtymän yhtiöittämistä, joten esitin esityksen hylkäämistä. Esitykseni raukesi kannattamattomana, ja loppu onkin ollut sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelujen yksityistämisineen ja levottomine yhtymäkokouksineen historiaa.

Lukiokoulutus pysyy osana sivistyspalveluita, päätti Lahden valtuusto

Nyt, kun kaupunginvaltuustolle esitetään hallintosäännön muutoksella lukio-opetuksen siirtämistä sivistyksen palvelualueelta konsernihallinnon alaisuuteen, tulisi mielestäni hälytyskellojen jälleen soida. Lukiokoulutuksesta päättäisi jatkossa sivistyslautakunnan sijasta kaupunginhallituksen alainen piskuinen jaosto, elinvoima- ja työllisyysjaosto. Samalla katkaistaisiin lasten ja nuorten yhtenäinen opinpolku varhaiskasvatuksesta toisen asteen lukiokoulutukseen.

Eteläinen kehätie imaisi jo rekka-autoja kauemmas Lahden keskustasta – kaupungin omissa liikennemuutoksissa on pakka vielä aivan levällään

Raadollisin selitys sille, miksi näin aiotaan tehdä, on, että palkkiotehtävää hoitavalle kaupunginhallituksen puheenjohtajistolle tulee saada toimenkuvat, jotka oikeuttaisivat vuosipalkkioiden maksuun. Hyvinvointiyhtymän kehityskulun valossa voitaneen kuitenkin arvailla taustalla olevan pidemmälle menevän suunnitelman.

Perustetaanko ensin lukiokuntayhtymä, johon voidaan niputtaa naapurikuntienkin lukiot ja keskeneräiset hankkeet? Tämän jälkeen se olisikin valmista kauraa elonkorjuuta ja yhtiöittämistä varten. Jos näin kävisi, Lahden kaupunginvaltuustokin voisi vain todeta päätöksenteon jälleen karanneen hyppysistä.

Näinkin voi käydä ja on jo käynytkin. Päättihän kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaosto Paavolan lukiokampuksen reilun sadan miljoonan euron diilistä ruotsalaisen sijoittajan kanssa kaupunginvaltuustoa kuulematta.

Lukiokoulutuksesta päättäisi jatkossa sivistyslautakunnan sijasta kaupunginhallituksen alainen piskuinen jaosto.

Kymmenien miljoonien eurojen Liisu-hanketta ei mielestäni tule toimeenpanna samalla, kun lähivuosina esitetään leikattavaksi muun muassa sivistystoimesta 20 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja on Asukkaiden Lahti -valtuustoryhmän kaupunginvaltuutettu.

Lahden hallitus hyväksyi keskustan liikennesuunnitelman äänin 6–5 ja tarkensi useita kohtia Liisu-esityksessä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.