Hanna Myyrän Esalainen: Koronarokote, kehätie ja budjettisopu – miten niin vain negatiivisia uutisia?

Hanna Myyrä

Toimitukseen tulee ajoittain pyyntöjä siitä, että julkaisisimme myös positiivisia uutisia ja toki niitä mielellämme myös teemme. Jos katsoo, millaisia uutisia verkkolehdestämme luetaan eli millaiset aiheet yleensä kiinnostavat, yleensä kärkipäässä on onnettomuus- ja rikosuutisia, seuraavaksi talousuutisia, myös uudet ravintolat ja ihmisten tarinat näyttävät kiinnostavan aina.

Koronatilanne vetää lukijoita, vaikkei tilanne kovin positiiviselta tällä haavaa näytäkään. Onneksi lukemat näyttävät vähän taittuvan, mutta tekemistä tai pikemminkin sen rajoittamista riittää vielä pitkään.

Poimin tähän positiivisen uutiskatsauksen viime viikon tarjonnasta. Listan kärkeen nousee koronarokotusten käynnistyminen Britanniassa. Maailmassa ensimmäisenä testiryhmien ulkopuolisena rokotteen sai 90-vuotias Margaret Keenan. Myönteistä oli sekin, että hän oli ilmeisesti ihan tavallinen kansalainen, joka sattui osumaan rokotusjärjestyksessä ensimmäiseksi.

Uutinen antaa toivoa siitä, että tämä kamala pandemiakausi on joskus ohi.

Kakkosena on Lahden eteläisen kehätien valmistuminen ja käyttöön otto etuajassa. Kun autoilijat oppivat uuden reitin, hiljenevät Salpakangas ja Lahden Mannerheiminkatu läpiajoliikenteeltä.

Seuraavalle sijalle menevät laulavat lumitykit Messilästä ja niiden mukana sääennusteet, jotka ennakoivat valkoista talvea. Viimevuotista jatkuvaa pimeyttä ja kuraa ei varmasti moni kaipaa ja nyt pelkästään kuurakerros tuntuu tuovan valoa elämään.

Tämän viikon jälkeen alkaa valo muutenkin voittaa. Viikon päästä on talvipäivänseisaus ja siitä kallistumme vähitellen kohti valoisampaa vuodenaikaa.

Talvipäivänseisauksen tekee tänä vuonna poikkeukselliseksi mahdollisuus nähdä Jupiter ja Saturnus lähellä toisiaan. Planeetat ovat lähes peräkkäin maahan nähden ja niiden pitäisi näkyä paljaalla silmällä yhtenä kirkkaana tähtenä matalalla taivaanrannassa etelälounaassa. Kiikareilla ja kaukoputkella voi kuitenkin erottaa, että kyseessä on kaksi eri taivaankappaletta.

Vastaava tilaisuus nähdä planeetat maasta katsoen niin lähellä toisiaan sattui vuonna 1226. Planeettojen kohtaamista vuonna 7 ennen ajanlaskun alkua pidetään varteenotettavana ehdokkaana Beetlehemin tähdeksi.

Toivotaan pilvetöntä taivasta.

Entäs tämä sitten: Hollola hyväksyi ensi vuoden budjettinsa sopuisasti. Toki budjetti on hiukan alijäämäinen eli taloutta joudutaan hoitamaan osin velkarahalla. Kun on vaalivuosikin tulossa, ei kannata liikaa lähteä leikkaamaan. Ihmiset muistavat.

Vaikka koronaviruspandemia on koetellut monia yrityksiä, myös positiivisia talousuutisia on ollut tarjolla pitkin vuotta. Tuorein niistä on lahtelaisen lemmikkitarvikeliikkeen, Rahulan Rehun, laajeneminen valtakunnalliseksi. Tällä haavaa Rahulalla on liikkeitä Lahden lisäksi neljällä muulla paikkakunnalla, mutta kolmen vuoden sisällä liikkeitä tulee 10 lisää eri puolille maata.

Ja kyllä minusta on erittäin myönteistä sekin, että Lahti ainakin harkitsee lähtemistä mukaan kisaamaan erä- ja luontokulttuurimuseosta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut