Lukijalta: Nykyistä parempaa yhteistyötä liikuntapaikkojen rakentamiseen Lahdessa

Pertti Arvaja

Olen ollut Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäsen kohta viisi vuotta. On jo vähän kokemusta ja pystyy arvioimaan, miten Lahden liikunta-asioita hoidetaan. Paremminkin voisi olla.

Muutama esimerkki: Kaksi vuotta sitten huomasin Etelä-Suomen Sanomissa toimittaja Vili Uusikallion kirjoituksen (kiitos Vili aktiivisuudesta) mäkimontun katsomoprojektista, jonka kustannusarvio oli 1,3 miljoonaa euroa. Lautakunnassa asia ei ollut esillä. Alkoi puhelinsoittorumba. Kiitos myös Marko Varjosen (kok.), hän huomasi, että talousarviossa oli virheellinen merkintä tuosta asiasta.

Lopulta kaupunginjohtaja Pekka Timonen päätti lopettaa jo alkaneen projektin. Kaupunki joutui maksamaan urakoitsijalle 16 000 euroa.

Liikunta- ja kulttuurilautakunta ei päätä liikuntapaikkojen investoinneista, vaan sen tekee tekninen lautakunta. Kaupunginhallituksen elinkeinojaos pyysi helsinkiläiseltä konsulttiyhtiöltä suunnitelman Lahti Sports Hub 2030 visiosta. Tätäkään ei ole käsitelty lautakunnassa.

Sitten vielä ikuisuusprojekti Kisapuisto. Sen suunnitteluun on vuosien varrella mennyt ainakin yli miljoona euroa. Vuoden sisällä on tehty kaksi valtuustoaloitetta Kisapuistosta.

Facebookista ja Etlarista luin, että Kisapuistoon ollaan suunnittelemassa hiilineutraalia jalkapallostadionia ja suunnittelua hoitaa Spatium. Olisihan se hyvä, että tällaiset asiat tuotaisiin lautakuntaan. Ville Skinnari (sd.) oli aikoinaan tekemässä aloitetta Kisapuiston tekojääradasta. Viime talvena Lahdessa oli viikon ajan luonnonjäitä. Nyt vain Kisapuistoprojekti käyntiin.

Annetaan myös asiantuntijalautakunnalle mahdollisuus olla päättämässä liikuntarakentamisesta.

Mielestäni olisi aika yhdessä alkaa järkevästi suunnitella, mitä Lahdessa rakennetaan, millä hinnalla, milloin ja missä järjestyksessä. Kun liikunta- ja kulttuurilautakunta on asiantuntijalautakunta, annetaan myös sille mahdollisuus olla päättämässä liikuntarakentamisesta.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu sekä liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäsen (kd.).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.