Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Päivi Piiraisen Esalainen Sähkö ei ole ilmaista, vaikka se seinästä tulee

Mökkikunnan isohkon kyläkeskuksen Facebook-kanavalla alkoi kohina alueella toimivan sähköverkkoyhtiön sähkön siirtohinnoista. Keskustelun avannut henkilö kysyi, mitä mahdollisuuksia on irtautua yhtiöstä, jonka siirtohinnat ovat paljon korkeammat kuin naapuriyhtiöllä.

Viestiketjussa kaikki olivat pahoillaan. Mökkiläisiä harmitti, miten ison osuuden yleissähkönsiirto haukkaa kokonaisuudesta, kun mökki on käytössä vain puolet vuodesta. Paikallisia otti päähän, että sähkönsiirtomaksu perustuu maantieteeseen, jolloin perusmaksu määrittyy asuinpaikan mukaan.

Sähkön siirrosta vastaava verkkoyhtiötä ei voi itse valita, eikä yhtiöllä ole tarvetta kilpailijan pelossa tarkistella hintoja alaspäin. Saattaa olla, että puolen kilometrin päässä toisen verkkoyhtiön alueella sähkön siirrosta maksetaankin huomattavasti vähemmän.

Kritiikin kohteeksi joutunut sähköverkkoyhtiö lähestyi asiakkaitaan kirjeellä ja myönsi, että heidän siirtomaksunsa ovat korkeat, mutta esimerkiksi viime vuonna yhtiö investoi siirtomaksuista 68 prosenttia suoraan verkkoon. Yhtiö myös muistutti tehneensä parhaansa rakentaessaan sähköverkkoa vesistöiseen maastoon.

Vastaus ei asiakasta lämmittä, kun kädessä on lasku, jossa sähkönkulutus on nolla euroa, mutta siirtohinta useamman kympin. Tällainen lasku voi langeta esimerkiksi alueen kausiasukkaille.

Se, mihin 32 prosenttia siirtomaksuista menee, jää asiakkaan arvailujen varaan. Ehkäpä muihin kuluihin, osinkoihin ja yhteiseen hyvään, mutta sähköverkkoyhtiö olisi voinut avata myös tämän asiakkailleen.

Myös E nergiavirasto on ( ESS 5.11.) torjunut sähkön siirtohintoja koskevan kritiikin. Viraston ylijohtajan mukaan siirtohintojen nousu on ollut sähkön toimitusvarmuutta koskevien parannusten välttämätön seuraus.

Sähkö halutaan mieluummin kulkemaan maan alle kuin särisemään ilmajohtoihin, joita myrskyt helposti kurittavat. Tietenkin sähköverkon on oltava kattava, eikä sähkökatkoja haluta.

Tuoreessa muistissa on marraskuinen Liisa-myrsky, joka vei sähköt tuhansilta talouksilta koko maassa. Päijät-Hämeessäkin myrsky sammutti valot sadoilta. Mikäli ennusteet pitävät paikkansa, vastaavia myrskyjä tullaan kokemaan Suomessa entistä enemmän. Olisi oikein mukavaa, kun myrskyssä voisi rauhoittua vain elämään eikä kenenkään tarvitsisi jännittää mahdollisia sähkökatkoja ja sen mukanaan tuomia pulmia.

Hiljattain seurasin sähkökaapelin tuomista tontin reunalle järven poikki, enkä voi sanoa sen olleen kovin yksinkertaista saati edullista. Sähköverkkoyhtiö osasi ottaa omansa pois ja laskun nieli joten kuten. Jos saman työn olisi tehnyt kolme vuotta sitten, hinta olisi ollut 18 prosenttia halvempi.

Keskustelu sähkön siirtohinnoista jatkunee niin kauan kuin ne koetaan epäreiluiksi. Onneksi hallitus on antamassa eduskunnalle esityksen sähkömarkkinalain muuttamisesta, jonka taustalla siintää ajatus siirtohintojen korotusten kurittamisesta. Tunnelin päässä voi olla jo valoa.