Markus Pirttijoen Esalainen: Koulujen joululoma voisi alkaa jo viikon kuluttua

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

Harva se päivä saa lehdestä lukea, että jossakin Päijät-Hämeen kouluista on todettu koronatartunta ja kymmeniä henkilöitä asetetaan karanteeniin. Kotikomennus koskee niin oppilaita kuin opettajiakin.

Kevään jälkeen toki etäopiskeluun on jo totuttu ja tekninen osaaminen ja ohjelmistot ovat valmiina. Vaan on se silti varmasti melkoista säätämistä, kun lähiopetukset pitää järjestellä uusiksi ja perheen lapsista osa lähtee kouluun ja osa ei.

Kevät opetti, että etäopiskelun aikana osa oppilaista pärjäsi yhtä hyvin kuin lähiopetuksessa. Luokan häly ei häiritse niitä, jotka saavat parasta tulosta aikaan kun pääsevät kunnolla keskittymään. Myös ne, jotka kokivat koulussa kiusaamista, saivat olla rauhassa. Osalle lähiopetuksen puuttuminen aiheutti oppimisvaikeuksia. Sitten oli niitäkin, jotka heittivät homman lekkeriksi. Niitä, joita opettajat eivät tavoittaneet ja joista vanhemmat eivät välittäneet.

Keväällä kuitenkin tilanne oli sama kaikille. Oltiin joko koulussa tai kotona.

Nyt epäopetus koskee yksittäisiä luokkia ja opettajia. Kenties lähiopetukseen jäävät ne, jotka pärjäisivät vähintään yhtä hyvin kotikoulussa ja kotiin komennetaan ne, joiden oppimistulokset ovat eniten kiinni lähiopetuksesta.

Tällaisia yksilöllisiä eroja ei voi ottaa huomioon, kun määräys annetaan puhtaasti sillä perusteella, satutko istumaan siinä luokassa, jossa on yksi tartunnan saanut oppilas tai jota tartunnan saanut opettaja on opettanut vaikka vain yhden tunnin.

Lahden peruskouluissa, lukiossa ja päiväkodissa varmistui koronatartuntoja – altistuneet siirtyivät etäkouluun

Entäpä jos tehtäisiin tasapäinen ratkaisu kaikille? Jos kaikki eivät voi olla koulussa, lähetetään kaikki etäkouluun? Lahden lukiot päättivät näin perjantaina. Jos etäopetukseen siirtyminen tuntuu rankalta, on toinenkin vaihtoehto. Siirrytään joululomalle aiemmin.

Rohkenen väittää, että joulukuun viimeinen kouluviikko ei yllä oppimisen kannalta aivan tuloslistojen kärkeen. Läsnäolo kouluissa altistaa kuitenkin lapset ja nuoret vakavalle taudille, jota useat heistä voivat täysin oireettomina kantaa koteihinsa ja joulun aikaan hyvin helposti myös muille sukulaisilleen.

Uutissuomalaisen kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista aikoo viettää joulua samankokoisessa porukassa kuin vuosi sitten. Joukossa on varmasti niitä, jotka viettävät joulua perheen ohella myös suvun kesken. Yli 70-vuotiaistakin valtaosa aikoo viettää joulua kuten ennenkin. Sukulaisia siis tavataan. Lasten mukana tauti leviää sujuvasti sukulaisiin paikkakunnalta toiselle.

Jos lapset aloittaisivat loman jo viikon kuluttua, he ehtisivät olla turvassa suurelta altistumisen vyöryltä sopivan pitkän ajan ennen joulua. Mahdolliset tartunnatkin ehdittäisiin havaita ennen mummolaan lähtöä.

Suomessa on EU:n vertailussa seitsemänneksi eniten koulupäiviä. Ruotsissa koulupäiviä on yli 10 vähemmän kuin meillä. Vähemmän niitä on myös esimerkiksi Saksassa, Belgiassa, Ranskassa ja Espanjassa.

Missä se näkyisi, jos ujuttaisimme poikkeuksellisen koronavuoden päätteeksi kouluihin yhden ylimääräisen lomaviikon?

Ei missään. Matalissa tartuntaluvuissa korkeintaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.