Pääkirjoitus: Korona vaanii myös Salpausselän kisoja

On epävarmaa, kuinka monen maan edustajat uskaltautuvat kilpailemaan Salpausselän kisoihin ja voidaanko tapahtumaan ottaa yleisöä. Mirja Hussain

Koronapandemia koettelee tuntuvasti kansainvälisen kilpailukautensa vastikään aloittaneita hiihtolajeja. Kontiolahden kuplassa kisaillaan tänäkin viikonloppuna ampumahiihdon maailmancupin pisteistä ilman yleisöä, ja suljetuin ovin käytiin myös hiihdon maailmancupin avaus Rukalla viikko sitten.

Ruka jääkin sitten loppuvuoden puolella ainoaksi kerraksi, kun koolle saatiin kaikki lajivaliot, sillä ainakin Suomen, Ruotsin ja Norjan maajoukkueet jättävät väliin joulukuun osakilpailut Sveitsissä ja Saksassa. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS suivaantui Pohjoismaiden ratkaisusta, mutta saa syyttää siitä vain itseään.

"Uusi yhtiö on työkalu kisojen järjestämiseen" – Salppuri oy on hiihtoperheen uusin jäsen

Maailmancupin tämän talven kisakalenteria epäiltiin sudeksi jo syntyessään, sillä FIS laati sen kuin ei olisi koronasta kuullutkaan. Kilpailut siroteltiin vanhaan malliin viikon tai parin välein eri puolille maapalloa. Sitä vastoin ampumahiihdossa kausi aiotaan viedä läpi harvoissa ja valituissa tarkoitusta varten muodostettavissa kuplissa.

Toki Kansainvälinen ampumahiihtoliitto on FIS:iin verrattuna paremmassa asemassa, koska se omistaa itse maailmancupin osakilpailujen tv-oikeudet. Hiihdon puolella oikeudet ovat kansallisilla liitoilla, joille ne ovat taloudellisesti elintärkeät. Siksi ne haluavat pitää viimeiseen saakka kiinni omista tapahtumistaan.

Ruka ja Kontiolahti ovat soittaneet, että itse kilpailut voidaan järjestää varsin koronaturvallisesti, kun asiaan paneudutaan huolellisesti. Paljon suurempi riski on jatkuvassa matkustelussa kisapaikkakuntien välillä, ja sitä riskiä eivät kaikki maajoukkueet halua ottaa tähdätessään kevättalvella Saksassa odottaviin MM-kisoihin.

Pääsylipputulojen varaan ei kannata laskea .

Näissä oloissa ymmärrettävä riskienhallinta voi osua kipeästi myös Salpausselän kisoihin, jotka tänä talvena on merkitty kalenteriin jo tammikuun loppupuolelle.

Jos kisat ylipäätään saadaan järjestää, ei kannata lyödä isoja vetoja sen puolesta, että Lahdessakaan nähtäisiin hiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn kattava parhaimmisto. Hyvä saavutus olisi saada paikalle edes niin monta maajoukkuetta, että kisat säilyttäisivät maailmancupin arvonsa. Silloin järjestäjien lohduksi jäisivät edes tv-rahat.

Pääsylipputulojen varaan ei kannata nyt laskea mitään, sillä yhä uhkaavammin on alkanut näyttää siltä, ettei Salpausselälle voida päästää yleisöä edes rajoitetusti. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on jo kehottanut varautumaan siihen, että nykyisille kokoontumisrajoituksille tulee jatkoa. Ne voivat hyvinkin kestää yli joulunpyhien. Eikä loppiaisesta ole kisaviikonloppuun kuin runsaat kaksi viikkoa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.