Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Tänään vietämme erilaista itsenäisyyspäivää

Suomi ja suomalaiset viettävät tänään itsenäisyyspäivää hyvin erilaisissa tunnelmissa kuin mihin normaaliaikoina on saatu tottua.

Koronavirusepidemian yltynyt toinen aalto on pakottanut karsimaan olemattomiin nekin yleisötilaisuudet, joita ei jo aiemmin syksyllä ehditty peruuttaa. Puolustusvoimien paraati ja erilaiset soihtukulkueet jäävät siten marssimatta, ja väliin jäänevät myös mielenosoitukset, joista valitettavan monet ovat viime vuosina saaneet väkivaltaisia piirteitä.

Jumalanpalveluksia, konsertteja ja kansalaistilaisuuksia pääse seuraamaan vain etäyhteyksien avulla, minkä muiden muassa Lahden kaupunki mahdollistaa kiitettävällä kattavuudella kaikille verkkoyhteyden omistaville kaupunkilaisille.

Lahti juhlisti itsenäisyyspäivää suoralla verkkolähetyksellä – kansalaisjuhla huipentui sinfoniaorkesterin konserttiin, katso konsertti jälkitallenteena tästä

Jukon itsenäisyyspäivän konsertti on katsottavissa verkossa

Jopa yksi vankimmista kansallisista instituutioistamme joutuu kumartamaan koronalle. Linnan juhlat on lukeutunut vuoden katsotuimpiin ohjelmiin siitä lähtien, kun Yle otti tehtäväkseen välittää sen suorana lähetyksenä jokaiseen kotiin. Näissäkin oloissa Yle pitää huolen siitä, että lempiohjelma ei jää suomalaisilta väliin. Sen sisältö poikkeaa kuitenkin suuresti aiemmasta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio isännöivät nyt hyvin erilaisia juhlia, sillä tilaisuuteen on voitu kutsua vain kourallinen ihmisiä entiseen verrattuna. Illan yleensä aloittavaa kättelyvastaanottoa ei nähdä lainkaan, eikä iltapukujakaan riittäne tällä kertaa vertailtavaksi asti.

Ennakkotietojen mukaan näissäkin Linnan juhlissa kunnioitetaan perinteitä, mutta tuodaan myös esille nuorten mielipiteitä kenties enemmän kuin ennen. Tämä lienee mieleen etenkin niille, joiden mielestä itsenäisyyspäivämme harrastunnelmaisissa juhlallisuuksissa tulisi painottaa enemmän kansakuntamme tulevaisuutta kuin menneisyyttä.

Nykypolvi on etuoikeutetummassa asemassa.

Toki itsenäisyytemme kalliilla hinnalla lunastanut sotasukupolvi on arvostuksensa ansainnut, niin joulukuun kuudentena kuin kaikkina muinakin päivinä.

Koronakriisiä on jo ehditty verrata sota-aikaan, koska sen uskotaan muodostuvan yhtä vahvaksi kaikkia yhdistäväksi sukupolvikokemukseksi kuin sotavuodet olivat isovanhemmillemme.

Vertaus on varsin osuva, vaikka se ei tee aivan täyttä oikeutta veteraaneillemme. Sotavuosina ahdistusta oli omiaan lisäämään, että poikkeustilaa kesti yli viisi pitkää vuotta, eikä kukaan voinut tietää, milloin se päättyy. Nykypolvi on tältäkin osin etuoikeutetummassa asemassa. Rokotesuoja on tulossa, ja enää pitää jaksaa noudattaa rajoituksia ja suosituksia siihen saakka. Sen ei pitäisi olla ylivoimainen tehtävä kenellekään.