Lukijalta: Mallia Seinäjoen kaupunkisuunnittelusta

Pertti Salminen

Keskustan liikennejärjestelyt Lahdessa ovat kohonneet esimerkkitapaukseksi porvarillisesta hyötyajattelusta. Tämän näkemyksen mukaan kaupungin keskustan pitäisi muistuttaa itämaista toria sillä erotuksella, että ihmisten sijaan tori kuhisisi autoja.

Oman näkemykseni mukaan kaupungin pitää olla viihtyisä ja turvallinen. Melun ja ilmansaasteiden välttäminen on ensiarvoista. Siksi etenkin polttomoottorilla varustetut päristimet pitäisi pitää keskustan ulkopuolella.

Myös pyöräily pitäisi suunnitella huolellisemmin, koska pyöräilijät näyttävät olevan autoilijoita arvaamattomampia puhumattakaan skeitti- ja muista -laudoista. Lahdessa olen ollut vähällä joutua jopa skeittilaudan yliajamaksi.

Harvoin autoa ajavana en aja mielelläni keskustassa, sillä vahvuusalueeni on suoraan ajaminen. Siksi pysäköin auton tyypillisesti keskustan ulkopuolelle. Marketissa käyntini yhteydessä hoidan yleensä keskustaankin liittyvät asiointini, kävellen. Arvelen, että kaltaisiani on muitakin.

Nähdäkseni keskustan liiketoiminta rajoittuu lähinnä keskustan omille asukkaille, sisältäen päivittäistavarat ja palvelut. Joitakin erikoisliikkeitä saattaa löytyä myös.

Pääasiassa keskustoissa on virastoja, laitoksia ja muita hallintorakennuksia, jotta asiointia varten ei tarvitse matkustaa kauas. Näin ainakin ennen digiaikaa.

Kaupungin pitää olla viihtyisä ja turvallinen. Melun ja ilmansaasteiden välttäminen on ensiarvoista.

Varsinainen kaupankäynti rajoittuu keskustan reunoille ja hyvien liikenneyhteyksien varrelle. Näissä paikoissa on tavallisesti tilaa myös pysäköinnille.

Systemaattinen suunnittelu järjestelisi siis kaupankäynnin ja pysäköinnin keskustan reunoille niin, että tarvittaessa asiointi keskustaankin onnistuisi. Mielellään etäisyydet minimoiden.

Entinen kotikaupunkini Seinäjoki on tästä hyvä esimerkki. Siellä keskustassa on paljon virastoja ja laitoksia ja marketit ovat keskustan ulkopuolella.

Seinäjoella pelko keskustan autioitumisesta ei liittynyt liikennejärjestelyihin, vaan suuriin kaupungin ulkopuolelle rakennettaviin marketteihin, joiden arveltiin siirtävän koko kaupungin toiseen paikkaan.

Lahti

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.