Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Jyvien jalostuksesta syntyi elinvoimaa – Päijät-Hämeessä on Suomen monipuolisin viljaosaamiskeskus

On ollut ylevää lukea lehdistä ja seurata muusta mediasta uutisia Päijät-Hämeen viljaa jalostavien yritysten investoinneista ja menestyksestä.

Voidaan aidosti todeta, että maakunnasta on kehittynyt Suomen monipuolisin viljaosaamiskeskus. Eräänä merkittävänä tekijänä on, että vuosituhannen alussa paikalliset elintarvikeyritykset muodostivat aktiivisen yhteistyöverkoston, jota alettiin kutsua Päijät-Hämeen viljaklusteriksi.

Toimintaan liittyivät nopeasti niin viljelijät kuin paikalliset kaupan edustajatkin. Tutkimuspuolta edusti silloinen Lahden tiede- ja yrityspuisto. Alusta alkaen toimintaa koordinoi ja tuki alueemme kehittämisyhtiö, nykyisin Lahden Seudun Kehitys Ladec oy, ja se jatkaa edelleen.

Silloin ongelmana oli, että elintarviketeollisuus jäi kovin julkisuudessa vähälle huomiolle, se ei ollut seksikästä. Lahden kaupungin tai Päijät-Hämeen maakunnan strategioissa sitä tuskin mainittiin. Sen vuoksi oli tärkeää, että Viljaklusteri alkoi kohottaa alan profiiliaan ja imagoa, ja onkin siinä ilmeisen hyvin onnistunut.

Ala on todella tehnyt ja tekee mittavia investointeja Lahteen ja Päijät-Hämeeseen.

Nyt viimeksi kuulimme, että Polttimon tytäryhtiö Viking Malt rakentaa uuden modernin mallastamon Kujalaan 90 miljoonalla eurolla. Toivottavasti liito-oravat eivät estä rakentamista, kuten suunnitellulle logistiikkakeskukselle aikoinaan kävi.

Paikalliset yritykset muodostivat aktiivisen yhteistyöverkoston.

Viking Malt on viime vuosina kovasti kasvanut ja kuuluu mallasvalmistajana Euroopan suurimpiin ja taitaa erikoismaltaissa olla maailman suurin.

Kansainvälisesti palkittu Teerenpeli aloitti panimotoiminnan ja viskin tislaamisen kaupungin keskustassa, mutta rakensi muutama vuosi sitten uuden ja suuremman panimon ja tislaamon Lotilaan.

Toiminta ja tuotekehitys on ollut korkealla tasolla, mitä osoittavat monet kansainväliset palkinnot eri viskeille, ja nyt sitten Teerenpeli valittiin maailman parhaaksi viskituottajaksi, Skotlannin ulkopuolella.

Fazer puolestaan rakentaa ksylitolitehdasta Kärpäsen mäelle, arvoltaan 40 miljoonan luokkaa. Onnistuneen tutkimuksen ja tuotekehityksen ansiosta ksylitoli erotetaan heidän prosessissaan kauran kuoresta.

Fazer on myös laajentanut Lahden kauramyllyään useaan otteeseen. Tuotteet menestyvät niin kotimaassa kuin viennissäkin.

Vuohelan Herkku, joka valmistaa gluteenittomia leipomotuotteita rakensi Lahteen isomman leipomon pari vuotta sitten. Leipomotoiminta on nyttemmin siirtynyt Fazerin omistukseen.

Suurin investointi on tietenkin ollut Hartwallin uuden panimon rakentaminen 2003. Hartwall toimittaa tuttuja oluita ja monia virvoitusjuomia niin Suomeen kuin vientiinkin.

Melko pian sen naapuriin investoi energiayhtiö St1, joka rakensi bioetanoli-laitoksen, joka käyttää viljaklusteriyritysten sivujakeita osana raaka-aineitaan. Syntyvä etanoli sekoitetaan bensan sekaan.

Leipäketjussa Viipurilainen Kotileipomo poistui Lahdesta ja teki leipomoinvestoinnin Vääksyyn joitakin vuosia sitten. Leipomoa laajennettiin taas tänä vuonna.

Villähteen Leipä on investoinut ja erikoistunut pakastetuotteiden leivontaan. Niitä se toimittaa ympäri maata.

Tässä muutamia esimerkkejä viljaa jalostavien yritysten toiminnasta Lahden seudulla. Merkittävää on myös se, että yritykset ovat yksityisiä perheyhtiöitä. Raaka-aineen eli viljan toimittavat maatalousyrittäjät, viljelijät omilta tiloiltaan Päijät-Hämeestä ja lähiympäristöstä. Tässä jalostusketjussa yrittäjyys on arvossaan.

Uskon, että saamme vielä nauttia monista hyvistä uutisista ja menestyksestä viljaklusterin yrityksissä. Se luo toivoa kaamosaikaan ja korona-viruksen uhkaan.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen Viljaklusterin kunniajäsen