Lukijalta: Maahanmuuttajat hoitavat vanhaa äitiäni hyvin

Kristiina Joensuu

Kiitos lehtori (TaM) Heli Heikkiselle ja muille allekirjoittajille kirjoituksesta, jossa he arvostelivat kansanedustaja Rami Lehdon (ps) näkemystä maahanmuuttopolitiikasta.

Pieni ongelmallinen joukko ei edusta kaikkia maahanmuuttajia.

Olen taas menossa Helsinkiin tapaamaan äitiäni, 96-vuotiasta rintamalottaa. Hän asuu yksin kerrostalon 4. kerroksessa pyörätuoliavusteisesti.

Hänellä käy kolme kertaa päivässä kotiavustaja. Avustajat vaihtuvat usein ja samalla vaihtuu myös heidän kansalaistaustansa. Ihon värin skaala vaihtelee vaaleasta hyvin tummaan. Omaiset eivät usein äidin luona käy, koska asuvat muilla paikkakunnilla.

Pieni ongelmia aiheuttava joukko ei edusta kaikkia maahanmuuttajia tai määritä muiden halua kotoutua

Äitini on seurallinen ihminen ja kiinnostunut hoitajien/avustajien taustasta. Hoitajien ja usein heidän mukana olevan harjoittelijan kielitaito on äidille kiinnostava aihe. Kukaan ei loukkaannu, vaikka hän kehottaa nuorta vielä opettelemaan lisää ja paremmin.

Yllätykseksi oli kerran taustaltaan maahanmuuttaja puhunut ruotsia, joka on äitini äidinkieli. Hän oli vastannut kysymykseen, missä olet oppinut: olenhan käynyt koulussa.

Ulkonaliikkumiskielto – Nyt ihmetellään, mikseivät suomalaiset enää uskalla liikkua öiseen aikaan keskustoissa ja lähiöostareiden liepeillä

Myöskään nuorten ulkomaalaistaustaisten mieshoitajien toiminnassa ei ole moittimista ollut. He ovat kohteliaita ja huomaavaisia. Tiedustelevat vointia ja mm. mitä rouva haluaisi tänään pukea päälleen.

Tärkeä asia vanhuksen yksin asumisessa on hoidettavan riittävä kommunikaatiotaito. Yhteistyön onnistuminen ei ole riippuvaista kansallisesta tai kultturellisesta taustasta.

Hoito onnistuu vain, jos avustaja ja hoidettava osaavat keskustella ymmärrettävästi keskenään. Ovat kohteliaita ja arvostavat toinen toisiaan. Keskustelu luonnistuu työn ohessa päivän käytännön asioista eikä lisää työaikaa.

Kirjoittaja on LT, erikoislääkäri ja kokoomuksen kunnallisvaaliehdokas Hollolassa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut