Erno Laisin Esalainen: Lahden SDP:n ykkössijan voi estää vain SDP itse – onko puolueella "liikaa" kärkinimiä?

Erno Laisi

Kuten lokakuun loppupuoliskolla tällä palstalla kirjoitin, oikeastaan kukaan ei tunnu uskaltavan ennustaa Lahden demareille ensi kevään kuntavaaleissa muuta kuin ykkössijaa. Yleisasetelma ei ole sittemmin merkittävästi muuttunut, mutta demareiden sisällä on alkanut kuhista.

Kaupungin ykköspuolueen riveistä on viime aikoina alkanut kantautua kiihtyvää kuiskuttelua sisäisestä kipuilusta.

Kaiken ytimessä on sisäinen kamppailu vallasta. Ykköspalkinto on kaupunginhallituksen puheenjohtajuus.

Merkille pantavaa on se, että palkintojenjakoa suunnitellaan jo nyt, vaikka vaaleihin on vielä kuukausia.

Päät kolisevat väkisinkin, kun valtaa aletaan jakaa. SDP:llä on iso nippu henkilöitä, jotka ovat kykeneviä tai ainakin halukkaita kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi.

Kuluvan kauden kaupunginhallitusta luotsasivat puoliksi poliitikkokollegoiden suosiossa oleva Pekka Komu ja äänestäjien suosiossa oleva Sirkku Hildén.

On totta, ettei Kari ole kuntapoliittisella urallaan kaikkein kuumimmille penkeille vielä joutunut tai halunnut.

Muita teoriassa potentiaalisia demarinimiä ovat ainakin profiiliaan sitten edellisten vaalien nostaneet sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen, liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja, eduskuntavaaleissa mukiinmenevästi menestynyt Marju Markkanen sekä teknisen ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Sanna Mäkinen.

Lahden demareiden sisäpiiriin kukaan kolmikosta ei suoraan kuulu. Sisäpiirin ulkopuoleltakin voi päästä valtaan, jos kannatus vaaleissa kasvaa roimasti. Tämän näytti Hildén neljä vuotta sitten. Kun saa tarpeeksi ääniä, ei tarvitse olla kaikkien kanssapoliitikkojen suosiossa.

Mitä tekee kansanedustaja, valtuuston varapuheenjohtaja Mika Kari? Hänhän ei ole vielä lupautunut edes ehdolle kuntavaaleihin.

SDP tarvitsee kuntavaaleissa Karin äänet, mutta onko hän päivittäisessä asioiden edistämisessä Lahden demareille voimavara vai rasite – etenkin, jos hän jatkaa omaksumassaan "katsomovalmentajan" roolissa.

Hanakasti kuluvan valtuustokauden aikana kaupungin poliittista johtamista kritisoinut Kari "voisi itsekin joskus kantaa vastuuta", kuten eräs demari taannoin taustakeskustelussa tölväisi.

On totta, ettei Kari ole kuntapoliittisella urallaan kaikkein kuumimmille penkeille vielä joutunut tai halunnut. Sen sijaan "viisastelijoiden kaari", eli valtuuston puheenjohtajiston sivupöytä kaupunginhallituksen kokoushuoneessa on tullut Karille hyvin tutuksi viime vuosina.

Voisiko kansanedustaja olla ison kaupungin kaupunginhallituksen puheenjohtaja? Periaatteessa kyllä. Vantaalla kaupunginhallitusta johtaa kansanedustaja Sari Multala (kok.).

Onko SDP:n suurin ongelma se, että ehdokkaita kaupungin ykköspestiin on liikaakin? Muissa ryhmissä se olisi positiivinen ongelma. SDP:ssä se voi osoittautua rasitteeksi.

Mikäli SDP pitää katseen pallossa ja onnistuu lykkäämään sisäisen tappelunsa vaalien jälkeiseen aikaan, kaupungin ykköspuolueen asema ei ole horjutettavissa. Mikäli ajatukset lipsuvat liiaksi tulevien luottamuspaikkojen jakoon ja keskinäiseen kahinaan, on varmalta tällä hetkellä näyttävä reitti ykkössijaan muutaman ylimääräisen mutkan pidempi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.