Lukijalta: Edelläkävijä aiheuttaa luonnonkatoa – on valheellista puhua vastuullisesta metsätaloudesta

Pekka Häkli

Hollolan kuntavaaliehdokas (kok.) Janne Pekkarinen on oikeassa kirjoittaessaan (Päijät-Häme 25.11), että "suomalainen metsänhoito on edelläkävijä", jos sillä tarkoitetaan tehometsätaloutta ja metsien maksimaalista talouskäyttöä.

Suomessa hakataan metsiä alati kiihtyvällä vauhdilla ja sellutehtaita rakennetaan lisää, vaikka yhä useampi eliölaji taantuu tai on jo uhanalainen.

Hakkuumäärien kestävyyttä perustellaan laskelmilla puuston kasvusta, mutta jätetään oleellinen sanomatta. Unohdetaan, että vanhojen metsien osuus metsien kokonaispinta-alasta on harjoitetun "vastuullisen metsänhoidon" johdosta häviävän pieni ja nuorten lajiköyhien istutusmetsien sekä taimikoiden osuus suuri. Se tarkoittaa luonnonkatoa.

Onkin valheellista puhua vastuullisesta metsätaloudesta, kun jokainen voi auton ikkunasta ja luonnossa kulkiessaan omin silmin nähdä sen jättämät murheelliset jäljet!

Mitä tulee uskoon "henkilökohtaisen vastuunkannon" riittävyydestä metsäluonnon suojelemisessa, yleisen elämänkokemuksen perusteella joulupukkiinkin uskominen on helpompaa.

Jokainen voi auton ikkunasta omin silmin nähdä sen jättämät murheelliset jäljet.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.